Riscurile consumului de antibiotice pentru orice problema banala

0

Consumul de antibiotice “bune” este definit prin toxicitatea diferentiala. Cu alte cuvinte, omoara bacteteriile, dar are efecte secundare minime pentru organismul uman.

Din pacate, consumul haotic al acestor medicamente a dus la efecte adverse masive in randul populatiei.

Spre deosebire de toate celelalte forme de viata, virusurile nu consuma hrana si nu produc energie. Bacteriile sunt o alta clasa de micro-organisme care isi asigura hrana din absolut orice. Au o putere de adaptare uriasa din acest motiv.

Antibiotice bune doar pentru bacterii

Doar infectiile provocate de bacterii pot fi vindecate cu ajutorul antibioticelor. In cazul virusurilor, aceasta medicatie nu are efect.

Aveti o infectie banala, spre exemplu o viroza respiratorie, produsa asadar de virusuri. Peste 80% dintre pacienti, apreciaza specialistii, in acest caz actioneaza impotriva propriei persoane.

“Daca nu cunoastem cauza bolii exista o tendinta generala si foarte periculoasa de a trata cu antibiotice orice fel de boala.”, a spus dr .Maria Nica, Medic primar medicina de laborator.

“Din pacate in tara noastra exista aceasta idea cum ca daca un doctor nu iti prescrie antibiotic, cand consideri tu ca ai nevoie, te duci si cauti pana gasesti unul care iti prescrie, asta e o greseala foarte mare.”, a spus dr. Simin Florescu, medic primar boli infectioase.

Farmaciile vand antibiotice chiar daca nu va sunt prescrise

Nu gasiti un medic dispus sa va dea un antibiotic in cazul unei infectii care NU se trateaza cu antibiotice, veti gasi singur o farmacie care sa va furnizeze produsul. In felul acesta, selectati tulpinile cele mai rezistente. Acum incepe lantul slabiciunilor:

“Ajung sa fie colonizati de tulpini de germeni. Unii sunt doar colonizati si dau altora germeni si mai rezistenti.”, a spus dr. Simin Florescu, medic primar boli infectioase.

Astfel spus, chiar daca nu va imbolnaviti dumneavoastra, puteti furniza spre exemplu propiilor copii bacterii pentru care nu exista arma terapeutica.

“In acest moment la nivel mondial avem de-a face cu tulpinide germeni care sunt rezistente tuturor antibioticelor, deci sunt germeni pentru care noi nu mai avem ce face, la asta s-a ajuns prin aceasta presiune permanenta de antibiotice.”, a spus dr. Simin Florescu, medic primar boli infectioase.

Al doilea atac al antibioticelor nu vine dintr-o perceptie gresita, ci din… farfurie.

“Vitele, puii, toti primesc pentru a creste mai rapid si fara boli aceste antibiotice, bineinteles ca si acolo exista germeni si acei germeni determina selectare de tulpini resitente. In contact cu oameniii ajung in acelasi loc.”, a spus dr Simin Florescu, medic primar boli infectioase.

In prezent sunt prescrise antibiotice de acum 30-40 de ani

In ultimii 5 ani, nu a fost inventata nicio clasa noua de antibiotice. Medicii prescriu la ora actuala antibiotice de acum 30-40 de ani, in speranta ca vor fi eficiente. Dar bacteriile sunt organisme vii care isi inventeaza permanent mijloace de aparare la antibiotice.

Ganditi-va la acest aspect cand va duceti la farmacie sa cereti antibiotice pentru o banala durere de gat care nu se trateaza cu antibiotic.

sursa

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.