Robot chirurgical folosit in lupta impotriva cancerului, la Timisoara (VIDEO)

1

Un robot de inalta performanta, va permite medicilor de la Spitalului Clinic Județean Timișoara,  Clinica II  Chirurgie, sa realizeze interventii de o acuratete deosebita, asupra bolnavilor obezi, care sufera de cancer rectal, prostatic si uterin.

Robot chirurgical  – AVANTAJE

Avantajele acestui robot chirurgical, singurul din vestul tarii si al treilea din Romania, sunt evidente.

“De exemplu, ablatia prostatei se face cu pastrarea musculaturii, care asigura continenta. Daca la ora actuala, operatiile radicale de cancer de prostate, lasa o mare parte, peste jumatate din pacienti, cu incontinenta urinara, stau cu pungulita, pentru ca pierd urina, dincolo, la cancerul de rect, se poate cobori gradul de rezecabilitate foarte jos si sa se poata face anastomose, in conditiile unui spatiu foarte ingust si sa se evite anusul contra naturii.  Deci, in afara de cresterea radicalitatii oncologice,  prin faptul ca vezi foarte bine si te misti bine in spatii inguste, creste ce? Calitatea vietii pacientului. Pentru ca nu-i totuna… poate, din punct de vedere oncologic, el traieste foarte bine, la fel, si cu o amputatie de rect, dar are un anus contra naturii. E o infirmitate. Sunt pungi, se poate continua, dar e o infirmitate. Ca sa nu mai spun de infirmitatea reprezentata de incontinenta urinara. Si sunt doua exemple. Mai sunt si alte lucruri. Pastrarea inervatiei vegetative pelvine, care asigura functiile pelvine, intre care si functia sexuala, in conditiile pacientilor tineri. Nu este de neglijat.”,a profesor universitar dr. Lazăr Fulger – Clinica II Chirurgie.

Suntem in momentul in care anumite elemente science fiction devin realitate

“Hai sa ne imaginam ce era chirugia robotica acum 15 ani. Adica, nu era. Suntem in momentul in care anumite elemente science fiction devin realitate. Ganditi-va ca mana bionica am vazut-o prin ’76, intr-un film, astazi este o realitate. Unda tractoare sonica este astazi o realitate. Asa este si robotul, in Timisoara, la ora actuala, in partea de chirurgie.”, a spus Marius Raica – rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie “Victor Babes” Timisoara.

Achizitionarea robotului Da Vinci a fost posibila, datorita implementarii unui proiect european, care vizeaza crearea unei platforme de cercetare, pentru imbunatatirea procedurilor, legate de prevenirea, diagnosticarea si tratamentul  cancerului pelvin, indeosebi in randul persoanelor obeze.

“Noi vom urmari, in decursul urmatorilor ani sa obtinem date, in scopul de a gasi corelatii intre fondul patologic al pacientului obez si patologia nepoplazica pelvina, cat si implicarea comorbiditatii pacientului obez, in evolutia cancerului pelvin. Cercetarea este destul de pretentioasa. Va presupune efectuarea unor investigatii de anatomie patologica si de imunologie deosebita la acesti pacienti si se va desfasura pe un interval de 4-5 ani de zile, la finalul caruia noi va trebui sa avem elaborate o serie de comunicari stiintifice, care sa certifice rezultatele noastre, iar, pe de alta parte, in cadrul proiectului am prevazut si dezvoltarea unor relatii special cu universitatile din vecinatate, de la Belgrad si de la Szeged”, a spus profesor universitar dr. Lazăr Fulger – Clinica II Chirurgie.

Beneficiarul proiectului de cercetare este Universitatea de Medicina si Farmacie “Victor Babes” din Timisoara. 

“E foarte important ca exista aceste laboratoare, care sunt, dupa cuvinte deja incetatenite, de ultima generatie. Este important, pe de-o parte, prin dezvoltarea chirurgiei robotice din Timisoara // este important ca Spitalul Judetean are un laborator de anatomie patologica, dotat la standarde internationale si cu care se pot face foarte multe lucruri, impreuna fiind bazele de cercetare, pe care voi, cei mai tineri de aici, ar trebui sa le utilizati cat mai mult. Cred ca este important, in primul rand, factorul uman, pentru ca degeaba avem aparate, daca stam si ne uitam la ele, dupa principiul: hai sa va arat mireasa. In contextul actual al echipei, sunt convins ca nu vor ramane pe post de mobila, ci vor fi utilizate. Eu ii felicit pe cei care s-au angajat direct, intreaga echipa condusa de profesorul Lazar Fulger, pentru curajul si oportunitatile pe care le deschid sanatotii din zona de vest a tarii.”, Marius Raica – rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie “Victor Babes” Timisoara.

Pentru Spitalul Judetean este o mare realizare

“Ca medic chirurg, ca medic ginecolog, nu pot decat sa-i felicit pe cei din echipa de chirurgie, condusa de profesorul Lazar, care au initiat, au muncit si au finalizat acest proiect. Ma refer aici la domnul conferentiar Duta Ciprian, ma refer la domnul doctor Pantea Stelian, ma refer la domnul doctor Amadeus Dobrescu, la domnul doctor Caius Lazar, care, pe langa faptul ca  au participat la nenumarate interventii, demonstratii, congrese nationale si internationale, privind chirurgia robotica, si-au pus in gand si au realizat si au adus la Timisoara robotul, ceea ce pentru Universitatea de Medicina, pentru facultatea noastra, pentru spitalul nostru si pentru, in primul rand, pentru oamenii, pacientii care beneficiaza de acest gen de tratament, reprezinta un urias pas inainte Aceasta preocupare, care inseamna si cercetare, sunt convins ca peste cativa ani, va duce la anumite protocoale si anumite terapii, in ceea ce priveste, din pacate, boala neoplazica. Pentru Spitalul Judetean este o mare realizare, dovedeste inca o data, am spus-o din prima zi, ca acest colectiv este unul de inalta performanta, ca medicii care lucreaza aici, din punct de vedere al performantelor medicale si umane, reprezinta standardul in medicina.”, a spus dr. Marius Craina – managerul Spitalului Clinic nr.  1 Județean Timișoara.

Valoarea proiectului  este  de  19 milioane de lei si este co-finantat, prin  Fondul European de Dezvoltare Regionala. Prin intermediul proiectului s-au realizat 4 laboratoare, ca platfoma de cercetare si baza  materiala  in  urmatoarele  cercetari,  legate  de  tratamentele  inovatoare  ale  cancerului  rectal, respectiv terapia cu anticorpi si terapia genica, ce presupun utilizarea abordului minim invaziv de injectare loco-regionala a noilor terapii, in vederea distrugerii antigenelor tumorale si preventiei aparitiei metastazelor solide la distanta.

Share.

1 Comment

  1. Pingback: Televiziunea-medicala.ro - Robot chirurgical folosit in lupta impotriva cancerului, la Timisoara (VIDEO) - Sistemul Chirurgical da Vinci - chirurgierobotica.ro

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.