Primul robot folosit pentru chirurgia pediatrica din Romania a fost inaugurat la Timisoara (FOTO/VIDEO)

2

Primul robot folosit pentru chirurgia pediatrica din Romania a fost inaugurat la Timisoara. Robotul chirurgical “Da Vinci” va ajuta medicii chirurgi pediatrii sa realizeze operatii minim invazive si reprezinta cea mai avansata tehnologie medicala  din domeniu.

“Este o mare bucurie pentru noi ca s-a ajuns la inaugurarea unei noi echipari la cele mai inalte standarde la Clinica de Chirurgie a Spitalului de Copii “Louis Turcanu” din Timisoara. Sanatatea este foarte importanta, mai ales cand este vorba de sanatatea copiilor trebuie sa facem eforturi la maximum fata de ceeea ce suntem in stare si iata, aici a existat o initiativa si curajul de a promova in chirurgie aceasta ultima tehnologie, tehnologia robotica. Robotul achizitionat este la cele mai inalte standarde si am inteles ca pe tot acest areal extins doar la Tel Aviv si Milano mai exista ceva asemanator in cirurgia pedriatica.”, a spus primarul Timisoarei, Nicolae Robu.

robot chirurgical

Avantajele efectuarii unei interventii chirurgicale cu ajutorul acestui robot chirurgical

“Avantajele sunt de mai multe feluri. O asistenta medicala net superioara pentru copiii din Timisoara din judet, judetele limitrofe si speram noi din regiune, sunt avantajele legate de spitalizarea mai scurta, de suferinte mai mici, fiind o tehnica minim invaziva, de pierderi sagvine mai reduse. Aceasta investitie, aceasta achizitie mai prezinta avantaje in cercetarea stiintifica.”, a spus Prof. univ. dr. Eugen Boia, șeful Clinicii de Chirurgie Pediatrică Spitalul de Copii “Louis Țurcanu”.

robot chirurgical

“Este cea mai avansata tehnologie medicala, in primul rand este o tehnologie minim invaziva, asta inseamna mai putina trauma pentru copil, inseamna recuperare mai rapida, inseamna suferinta mai mica din partea copilului. Pana la urma este un echipament care ne ajuta pe noi, chirurgii, nu ne face treaba si avantajele sunt legate de vizibilitatea mult imbunatatita, de eliminarea factorilui uman, tremurul mainilor, miscarile accidentale.”, a declarat dr. David Vlad medic specialist chirurgie pediatrică – Spitalul de Copii “Louis Țurcanu”.

robot chirurgical

Costul unei interventii efectuate acest robot chirurgical “Da Vinci” poate ajunge pana la 4000 de dolari

“Exista si dezavantaje, din pacate, fiind o tehnologie noua, costurile sunt destul de mari, care cu ajutorul Fundatiei Botnar au fost subclasate, dar exista inclusiv pentru fiecare interventie chirurgicala costuri ce tin de instrumente, ce tin de toate cosumabilele unei interventii. Actualmente costul unei interventii poate ajunge pana la 4000 de dolari.”, a declarat dr. David Vlad medic specialist chirurgie pediatrică – Spitalul de Copii “Louis Țurcanu”.

robot chirurgical

Fundatia Botnar, din Basel, Elvetia a pus banii pentru achizitionarea robotului chirurgical “Da Vinci” – aproximativ 2,4 milioane de euro.  Prima operatie efectuata cu acest robot chirurgical va avea loc in data de 12 februarie 2018.

GALERIE FOTO:

Share.