Romania are nevoie de un Registru National de Donatori

0

1194_articolCea de-a patra conferinţă internaţională, intitulată “Tratamentul şi transplantul în leucemia acută la adulţi şi copii”, a fost organizată de Clinica de Hematologie şi Transplant Medular din UMF Târgu Mureş.

Din cei peste 100 de specialişti romani invitaţi, la conferinţa de la Târgu Mureş participa în jur de 60-70 de medici romani, specialişti în domeniul hematologiei.

“Organizăm a patra conferinţă internaţională care este şi un curs intensiv pentru medici specialişti din domeniul hematologiei şi al transplantologiei. Centrul din Târgu Mureş este singurul centru de hematologie şi transplant din ţară în care vin specialişti din străinătate. Au încercat şi alte centre – sunt trei centre la noi în ţară, Bucureşti, Târgu Mureş şi Timişoara – dar nu au reuşit (…) Aceste conferinţe le-am organizat la doi ani şi avem aici specialişti de renume, de exemplu profesorul Arnon Nagler din Israel, care vine a patra oară la Târgu Mureş. A fost la toate conferinţele organizate de noi”, a declarat prof. Dr. Benedek Istvan, şeful clinicii de Hematologie şi Transplant Medular Târgu Mureş.

Potrivit profesorului Benedek, în România un transplant se realizează cu 30.000 – 40.000 de euro, în timp ce în străinătate costurile ajung până la 300.000 euro.

De altfel, acesta a precizat că băncile de măduvă osoasă “sunt o prostie” şi că România are nevoie de un Registru Naţional de Donatori.

“Nu de bancă de celule stem avem nevoie, avem nevoie de registru naţional pentru donori, aşa cum este şi la transplantul renal (…) Acest registru se putea face mai demult dacă se ocupau specialiştii. Ai nevoie de acele centre în care şi la această dată se face hisocompatibilitate. La noi în ţară există câteva centre în care se fac testele – la Bucureşti, Cluj Napoca, Târgu Mureş, Timişoara”, a completat medicul.

Sursa: Televiziunea Medicala

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.