Romania continua vaccinarea cu AstraZeneca pentru toate categoriile de varsta, desi EMA admite riscul rar de aparitie al unor tromboze dupa imunizare

1

Comitetului National pentru Vaccinare a decis, joi, ca Romania sa continue vaccinarea populatiei cu serul produs de AstraZeneca, indifferent de categoria de varsta. Asta, in contextul in care mieruci, Agentia Europeana a Medicamentului a admis ca exista cazuri rare in care persoane imunizate cu acest ser pot dezvolta tromboze dupa vaccinarea cu acest ser. De asemenea, autoritatile romane au decis si ca persoanele care au facut prima doza cu AstraZeneca sa faca rapelul cu acelasi tip de vaccin.

In aceeasi sedinta s-a decis ca persoanele cu eveniment trombotic au contraindicatie cu vaccinul AstraZeneca. Dupa caz, se va decide un alt tip de vaccin.

Populatia va fi informata cu privire la semnalele de alarma

Autoritatile au mai spus ca “trebuie sa cunoastem cat mai bine semnalele de alarma. De aceea, vom elabora un material informativ pentru toate persoanele care vor sa se vaccineze sau au fost vaccinate, care sa prezinte succint care sunt potentialele simptome de alarma pentru care solicitam consult medical. Pe scurt, este vorba de dificultati de respiratie, durere in piept, umflaturi membre inferioare, simptome neurologice, durere de cap intensa care nu cedeaza la tratamentele uzuale, tulburari de vedere, mici pete de sange sau sangerari in afara locului de administrare. Daca apar in primele 14 zile sunt semne care trebuie sa conduca persoana respectiva sa apeleze la serviciul medical”.

S-a subliniat faptul ca evenimentele adverse trebuie supravegheate atent, iar aici e nevoie de ajutorul spitalelor judetene, principalul loc unde persoanele pot merge pentru diagnostic sau tratament.

Valeriu Gheorghita, presedintele CNCAV a declarat in cadrul sedintei ca “un element important transmis de EMA e legat de faptul ca s-au analizat pana la data de 4 aprilie toate cazurile de tromboze raportate european si mondial. Toate datele echivaleaza cu o rata de aparitie de 0,65 la o suta de mii de persoane vaccinate. Este un eveniment foarte rar, beneficiile globale ale vaccinarii depasesc riscurile efectelor secundare. Mentionez ca directorul executiv al EMA a precizat foarte clar ca in urma analizelor nu s-au identificat factori de risc legati de sex, varsta, comorbiditati, nefiind restranse indicatiile de utilizare. Din evolutia recenta a pandemiei aici se constata ca la 100 de oameni diagnosticati cu COVID-19, 2,95 persoane decedeaza. S-a observat o tendinta de crestere a gravitatii cazurilor de coronavirus, inclusiv la tineri. Asa cum s-a aratat, boala COVID-19 e asociata cu un risc considerabil de spitalizare, deces, inclusiv evenimente trombotice”.

“E imperios ca un procent cat mai ridicat din populatie sa se vaccineze”

Coordonatorul campaniei de vaccinare a mai spus ca “avand in vedere contextul epidemiologic, e importanta continuarea vaccinarii cu toate produsele disponibile. E imperios ca un procent cat mai ridicat din populatie sa se vaccineze cat mai curand posibil. Renuntarea la vaccinare poate duce la forme severe de imbolnavire, ne poate compromite atingerea imunitatii de grup”.

“O durere de cap care persista probabil nu e cauzata de un eveniment trombotic cerebral, dar e important sa investigam. In functie de diagnostic se va vaccina sau nu se va vaccina cu AstraZeneca”, a mai adaugat Valeriu Gheorghita.

Nu exista contraindicatii in efectuarea rapelului cu un alt vaccin

“In ceea ce priveste folosirea unui rapel cu ARNmesager suntem in afara recomandarilor. Nu avem date care sa confirme, nu trebuie sa luam decizii nesustinute stiintific. Nu s-au raportat cazuri de evenimente trombotice cu a doua doza”, a precizat Valeriu Gheorghita, presedintele CNCAV.

In sedinta s-a discutat despre criteriile in functie de care se ia decizia de a face rapelul cu un alt vaccin. ”Se considera ca aparitia evenimentelor post-vaccinare este o reactie a organismului, inflamatorie exacerbata. Investigarea medicala inseamna identificarea predispozitiilor, cum se intampla cu heparina. Daca se identifica acest substrat nu avem de unde sa stim daca reactia nu se poate induce si de alte tipuri de vaccin. Se va analiza intai oportunitatea continuarii vaccinarii, daca exista substrat identificat, daca persoana are risc crescut de a dezvolta COVID-19, se pune in balanta riscul cu beneficiul. Nu este o recomandare generala, se face individualizat, sunt cazuri extrem de rare! Fiecare persoana are un anumit tip de factori”.

In urma anuntului de joi a Agentiei Europene a Medicamentului, ministrii sanatatii ai statelor membre UE s-au reunit miercuri seara intr-o sedinta pentru a lua o decizie coordonata in privinta vaccinarii cu AstraZeneca, dar nu au reusit sa ajunga la un punct comun. Astfel, mai multe state europene au luat hotarari la nivel national.

Mai multe state au impus restrictii de varsta la vaccinarea cu AstraZeneca

Marea Britanie a decis ca tinerii sub 30 de ani sa nu mai fie vaccinati cu AstraZeneca. Persoanele din aceasta categorie de varsta care au primit deja o doza, sa faca rapelul cu alt ser. Si Comitetul german pentru vaccinare a transmis ca nu exista dezavantaje din punct de vedere imunologic, daca persoanele sub 60 de ani fac rapelul cu alt ser. Italia a recomandat ca numai cetatenii de peste 60 de ani sa mai primeasca acest vaccin, in vreme ce guvernul belgian a suspendat pentru o luna vaccinarea cu AstraZeneca a persoanelor cu varste sub 55 de ani.

Share.