Romania, note proaste la vaccinare. Care este pericolul?

Romania, note proaste la vaccinare. Care este pericolul?

0

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda o acoperire, la vaccinare, de peste 95%, insa Romania inregistreaza procente sub 75% pentru mai multe tipuri de vaccin. Una din cauze, ce tine de autoritati, este legata de disfunctionalitati in furnizarea vaccinului, in crestere marcanta in 2014 fata de anul precedent!

Acoperirea vaccinala a scazut cu procente importante

Conform datelor Centrului National de Supravegherea si Controlul Bolilor Transmisibile (2014) despre vaccinare la varsta de 12 luni a copiilor nascuti in iulie 2013, rata medie de acoperire vaccinala este de 69,4% pentru vaccinul DTP4 (4 doze de vaccin impotriva difteriei, tetanosului si pertusis), in timp ce procentul de acoperire pentru vaccinul contra rubeolei, rujeolei si oreionului este de 75,4%, iar pentru hepatita B este de 91,3%. Fata de copiii nascuti cu un an anterior (iulie 2012), acoperirea vaccinala a scazut cu procente importante, spre exemplu rata a scazut cu 4% in cazul vaccinului impotriva hepatitei B.

Aceleasi date arata ca 30,3% dintre acesti copii au fost depistati ca fiind incomplet vaccinati in raport cu varsta, in crestere fata de anul precedent, cand procentul era de 26%. Neprezentarea la vaccinare continua sa ramana principalul motiv al vaccinarii necorespunzatoare in raport cu varsta. Contraindicatiile medicale ocupa al doilea loc in clasamentul motivelor vaccinarii necorespunzatoare varstei, urmate de disfunctionalitati in furnizarea vaccinului, in crestere marcanta fata de anul precedent.

Pericolul din spatele cifrelor legate de vaccinare: exista riscul izbucnirii unor epidemii

”O rata de vaccinare inferioara recomandarilor OMS poate reprezenta un pericol pentru sanatate publica, crescand riscul izbucnirii unor epidemii. Este extrem de important ca populatia sa cunoasca pericolele care pot aparea in cazul neacoperirii vaccinale corespunzatoare, deoarece vaccinurile ofera protectie nu numai individului, ci si colectivitatii, impiedicand transmiterea multor boli infectioase. De asemenea, informarea cu privire la problematica imunizarii trebuie sa fie realizata exclusiv din surse credibile, de catre profesionisti in domeniul medical sau de catre persoane instruite in acest sens. Atragem atentia ca reticenta cu privire la utilitatea vaccinarii este cauzata de multe ori de o informare eronata sau incompleta, alimentata de surse neavizate”, a declarat prof.dr. Alexandru Rafila, presedinte Societatea Romana de Microbiologie.

Pentru a facilita dialogul profesionistilor romani implicati in vaccinare, Societatea Romana de Microbiologie a organizat a treia editie a Conferintei Nationale Actualitati in Vaccinologie — RoVaccin 2015, la Bucuresti. RoVaccin 2015 are un caracter multidisciplinar si urmareste informarea, facilitarea schimbului de informatii si identificarea unor solutii concrete in managementul eficient al vaccinarii si al bolilor prevenibile prin vaccinare.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.