Romania, pe primul loc in Europa la cresterea procedurilor de transplant

Romania, pe primul loc in Europa la cresterea procedurilor de transplant

0

Am ajuns primii in Europa, anunta Ministerul Sanatatii, in privinta cresterii procedurilor de transplant! In 2014 au fost acreditate 39 spitale capabile sa identifice si sa declare donatori in moarte cerebrala.

La aceste unitati se adauga doua centre pentru transplant hepatic (Fundeni si Sf. Maria), patru centre pentru transplant renal (Fundeni, Cluj, Iasi, Brasov) si trei centre pentru transplant de cord (Targu Mures, Floreasca si Institutul C.C. Iliescu). ”Aceste activitati au permis salvarea vietii unui numar important de pacienti care necesitau transplanturi de organe, reducand listele de asteptare, marind longevitatea dupa transplant si imbunatatind calitatea vietii pacientilor transplantati”, precizeaza Ministerul Sanatatii.

Nicolae Banicioiu: ne dorim sa revitalizam activitatea de transplant de cord

“Romania detine prima pozitie in Europa in ceea ce priveste cresterea procentului de transplant, atat ca proceduri de transplant efectuate, cat si ca numar de donatori. Mentinem aceeasi linie ca anul trecut, si ne dorim sa revitalizam activitatea de transplant de cord, precum si sa realizam in 2015 primul transplant pulmonar in Romania”, a declarat ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu.

Ministerul Sanatatii sustine dezvoltarea acestei activitati, prin deblocarea de posturi in cadrul Agentiei Nationale de Transplant, realizata in 2014, asigurarea finantarii prin Programul National de Transplant, precum si prin acreditarea unor noi centre care sa efectueze astfel de proceduri.

”De asemenea, pentru prima oara, coordonatorii de transplant si anestezistii implicati in identificarea donatorilor sunt remunerati pentru activitatea lor”, sustine Ministerul Sanatatii.

Romania a transpus Directiva Europeana 2012/25, ceea ce va permite ca incepand cu anul 2015 sa adere la o platforma europeana care sa ne permita identificarea mai rapida a unor donatori pentru marile urgente din transplant.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.