Romania, singurul stat din Uniunea Europeana cu regiuni fara COVID-19

Romania, singurul stat din Uniunea Europeana cu regiuni fara COVID-19

1

Romania este singura tara din Uniunea Europeana care are doua regiuni, judetele Vrancea si Mehediniti, unde in ultimele doua saptamani nu a fost raportat oficial niciun caz de COVID. Sunt datele facute publice de Centrul European de Prevenire si Control al Bolilor (ECDC). Situatia la nivel european este, insa, ingrijoratoare. Deja numarul infectiilor cu coronavirus a crescut in tarile Uniunii Europene cu peste 60 la suta in ultima saptamana, mai ales in randul tinerilor. De asemenea, ECDC estimeaza o explozie a numarului de cazuri de COVID-19 in saptamanile urmatoare. Centrul European apreciaza ca pana la 1 august vor fi de cinci ori mai multe cazuri noi, din cauza variantei Delta si a relaxarii masurilor antiepidemice.

Cele mai multe infectari, in randul tinerilor

Cele mai afectate state din Europa sunt Spania, Portugalia, Irlanda, Olanda, Belgia, Cipru, si Grecia, unde cele mai multe cazuri de infectare s-au inregistrat in randul tinerilor de 15-24 ani, in vreme ce la persoanele de peste 65 de ani cresterea este limitate,potrivit ECDC.

Tendinta este de crestere a cazurilor se inregistreaza in doua treimi din cele 30 de state monitorizate de ECDE.

 Varianta Delta si relaxarea masurilor, principalele cauze

In intervalul 5-11 iulie, numarul de cazuri noi in Uniunea Europeana a facut un salt de 60%, crescand pentru a doua saptamana consecutiv din cauza relaxarii masurilor si a propagarii variantei Delta, detectata initial in India.

Previziunile agentiei europene arata o incidenta de mai mult de 420 de cazuri noi la 100.000 de locuitori pentru saptamana care se incheie la 1 august, fata de sub 90 in saptamana trecuta. Pentru saptamana care se termina la 8 august, ECDC prognozeaza o noua crestere a incidentei, la peste 620 de cazuri la 100.000 de locuitori.

 Totusi, numarul internarilor si al deceselor va creste mai putin rapid, mai ales datorita campaniei de vaccinare. Insa, rata deceselor asociate COVID-19 ar urma sa depaseasca din nou pragul de 10 la 100.000 de locuitori, fata de 6,8 saptamana trecuta.

Agentia avertizeaza ca pana la sfarsitul lunii august, 90% dintre noile infectari vor fi cu varianta Delta.

 

Share.

1 Comment

  1. Pingback: Romania, singurul stat din Uniunea Europeana cu regiuni fara COVID-19 • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.