Romanii au, de acum, dreptul legal la o zi libera pentru a se vaccina

1

Legea care prevede acordarea unei zile libere pentru vaccinare a intrat in vigoare, iar romanii isi pot cere drepturile prevazute de actul normativ.

„Intentia noastra este sa devina o masura de incurajare, fara a implica restrictii sau costuri suplimentare pentru angajatori comparativ cu alti ani”, deputatul USR PLUS Oana Toiu, co-initiator al legii.

„In cazul companiilor mari, acestea au optiunea de a alege intre ziua libera de vaccinare si facilitarea alaturi de DSP a unor centre de vaccinare in unitatea de productie. Suntem alaturi de parintii care aleg sa isi vaccineze copiii, pe masura ce dozele de vaccin vor fi disponibile pe fiecare segment de varsta, introducand optiunea de a-i insoti si in timpul saptamanii”, a declarat celalalt co-initiator Radu Molnar, deputat USR PLUS.

Beneficiile legii

Legea 221/2021 a intrat in vigoare, iar cei care se vaccineaza pot beneficia de:
a) o zi libera platita, care nu se include in durata concediului de odihna, in ziua vaccinarii, in cazul angajatilor.
b) o zi scutire de frecventa, in ziua vaccinarii, in cazul elevilor, studentilor si militarilor;
c) de asemenea, pot beneficia de o zi libera platita, care nu se include in durata concediului de odihna, si unul dintre parinti in ziua vaccinarii copilului cu varsta de pana la 14 ani sau a copilului cu dizabilitati cu varsta de pana la 26 de ani.

Pentru a obtine o zi libera, angajatii trebuie sa prezinte adeverinta de vaccinare, iar in cazul in care isi insotesc copiii pentru administrarea serului anti-COVID-19 au nevoie si de o declaratie pe proprie raspundere de la celalalt parinte ca doar unul dintre ei a cerut ziua libera.

Prevederile se aplica doar in cazul vaccinurilor anti-COVID-19, fiind o prevedere bazata pe modificarea legii 55/2020 privind unele masuri pentru combaterea si prevenirea pandemiei.

Share.

1 Comment

  1. Pingback: Romanii au, de acum, dreptul legal la o zi libera pentru a se vaccina • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.