Românii nu merg la psiholog, însă apelează la vrăjitoare, vraci, specialiști în magie. Date care îngrijorează!

Românii nu merg la psiholog, însă apelează la vrăjitoare, vraci, specialiști în magie. Date care îngrijorează!

0

AlzheimerPeste două treimi dintre români nu a fost niciodată la psiholog și cu toate acestea, România este una dintre țările care înregistrează cele mai mari cifre ale ratei șomajului, infracționalității, consumului de droguri, numărului de accidente rutiere, numărului de divorțuri, numărului de bolnavi cronici, ca efecte directe ale crizei economice și sociale pe care o traversează țara noastră. Iată câteva date făcute publice de Colegiul Psihologilor din România, dar și măsurile pe care consideră necesare!

Iată câteva aspecte deosebit de importante referitoare la starea serviciilor psihologice în România anului 2013:

Românii au probleme psihologice înregistrate de diferite instituții publice, însă apelează în continuare la vrăjitoare, vraci, bioenergeticieni, specialiști în magie și la alte forme neadecvate pentru soluționarea problemelor de ordin psihologic, situație facilitată în primul rând de nedecontarea directă a serviciilor psihologice și de lipsa unui Program național de asistență psihologică pentru populația României. În același timp, numărul psihologilor angajați în sistemul de sănătate este insuficient în raport cu numărul pacienților.

În Romania anului 2013, nu există programe de asistenţă psihologică pentru categorii de persoane vulnerabile din punct de vedere psihologic care să beneficieze de decontare prin sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum: consilierea psihologică pentru sarcină și naștere, consilierea psihologică și psihoterapia familiei, consilierea psihologică pentru siguranța circulației, asistența psihologică pentru adicţii, consilierea psihologică a copiilor, asistenţa psihologică a copiilor autiști si a familiilor acestora, asistenţa psihologică în cazuri de divorț, asistenţa psihologică în cazuri de accident rutier, pentru victime.

Instituțiile statului român încurajează direct sau indirect furnizorii ilegali de servicii psihologice să presteze în continuare aceste servicii, scăzând astfel nivelul calitativ al actului psihologic, asistăm la o imposibilitate a psihologilor de a păstra standardele de calitate optime pentru serviciile prestate.

Cabinetele psihologice concurează cu greu practica ilegală a policlinicilor medicale si a altor societăți comerciale, a căror practică este sprijinită prin pasivitatea autorităților statului, care tolerează această practică prin acceptarea avizelor și rapoartelor psihologice emise de furnizori neautorizați. În aceste condiții, cabinetele psihologice sunt sufocate de practica ilegală existentă în piață, iar beneficiarilor le sunt încălcate grav drepturile de consumatori ai serviciilor psihologice.

Și câteva procente:
– 68,8% dintre români nu a fost niciodată la psiholog,
– 79,6% dintre români consideră incorect ca policlinicile medicale să furnizeze servicii psihologice,
– 46,2% dintre romani consideră că examenul psihologic pentru permisul de conducere a fost foarte ușor, iar 44,4% îl consideră ușor, în timp ce numai un procent de 2,3% dintre romani consideră că au trecut cu greu de examenul psihologic,
– permisul de port armă: 65.2% dintre români apreciază examenul psihologic pentru permisul de port armă ca fiind ușor, iar 17,4% îl consideră foarte ușor, în timp ce numai 17,4% îl apreciază ca fiind dificil.

AB Research Group România a efectuat la solicitarea Colegiului Psihologilor din Romania, în perioada 19 iunie – 1 iulie, acest sondaj de opinie la nivel național, pe un eșantion reprezentativ de 1000 de respondenți cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani, privind situația serviciilor psihologice în Romania. Marja de eroare statistică este în procent de +/- 3%.

Colegiul Psihologilor din România: ”Având în vedere aceste date, solicităm autorităților statului român să adopte și să faciliteze, după caz, în regim de urgență, următoarele masuri: Decontarea directă a serviciilor psihologice necesare populației României, Sprijinirea și implementarea măsurilor de evidență și securizare a avizelor și rapoartelor psihologice și Adoptarea Programului național de asistență psihologică a populației României. Concomitent cu sistemul de evidență, Colegiul Psihologilor din Romania va elabora Ghidul de bune practici pentru fiecare examinare psihologică, normand în acest mod activitatea profesională și stabilind o metodologie comună de lucru”.

În concluzie, Colegiul Psihologilor din Romania va elabora în următoarea perioadă un proiect privind Programul național de asistență psihologică a populației României, pe care îl va înainta Guvernului României în vederea susținerii spre aprobare. De asemenea, în următoarea perioadă Consiliul director va analiza și aproba implementarea unui sistem de evidență și securizare a actelor profesionale ale psihologilor cu drept de liberă practică.

Sursa: www.copsi.ro

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.