S-a lansat Ghidul Angelescu de terapie antimicrobiana, singura publicatie de acest gen din Romania

0

1331_articolConf. univ. dr. Otilia-Elisabeta Benea, șef lucrari dr. Cristina Popescu și conf. univ. dr. Gabriel-Adrian Popescu au lansat joi 21 iunie în incinta Academiei HIV/SIDA din cadrul Institutului Național de Boli Infecțioase “Prof. dr. Matei Balș” cea de-a treia ediție a Ghidului Angelescu de Terapie Antimicrobiană, singura publicație de acest gen din România.

La eveniment au participat soția Prof dr Mircea Nicolae Angelescu – “parintele” Ghidului, dr Roxana Șerban – Coordonator Centru Regional – Centrul Național de Prevenire și Control al Bolilor Transmisibile (CNPCBT), dr Petru Domocoș – Director Agenția Naționala a Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale. La evenimentul de lansare mai participă reprezentanți ai Spitalului Victor Babeș, Matei Balș, autorităților sanitare, medici infecționiști, medici de familie și alte specialități medicale în care terapia antimicrobiană joacă un rol foarte important.

Ghidul Angelescu de Terapie Antimicrobiană este singura publicație de acest gen din România, aflată la a treia ediție (edițiile anterioare publicate în 2003 și 2005). O dată cu acumularea de noi informații în legătură cu medicamentele antimicrobiene, noile recomandări sau schimbarea criteriilor în stabilirea unor indicații terapeutice era imperios necesară o  actualizare a Ghidului. Particularitatea ediției III-a consta în faptul că apare după 7 ani de la ultima ediție, noutățile în domeniul medicamentelor și modificările schemelor terapeutice recomandate fiind numeroase. Publicația abordează terapia antimicrobiană, indicații, protocoale și alte recomandări terapeutice în tratamentul sindroamelor infecțioase. În cuvântul de introducere, autorii fac apel la folosirea adecvată și responsabilă a antimicrobienilor.

“Utilizarea excesivă a antibioticelor este principală cauză a creşterii nivelului rezistenţei microbiene faţă de acestea. De putin timp exista confirmări cantitative ale situaţiei din Romania: consumul de antibiotice ne plasează azi între primele cinci state ale Uniunii Europene, asociat cu poziţii similare în privinţa rezistenţei bacteriene. Pentru a avea câteva exemple semnificative despre ceea ce generează un nivel al rezistenţei microbiene atât de ridicat ar fi de ajuns să menţionăm carenţele ce există în diagnosticul etiologic al infecţiilor (adesea superficial şi insuficient fundamentat, furnizând informaţii inutile sau care se situează la nivelul practicii medicale de acum câteva decenii), în controlul infecţiilor spitaliceşti (acolo unde domină în continuare atitudinea struţului – de a nu recunoaşte evidenţa existenţei infecţiilor nosocomiale – ceea ce determină caracterul sporadic şi adesea reactiv la semnalele venind dinspre publicul larg şi dinspre presă) şi, mai ales în cel al prescrierii de antibiotice, unde excesul şi erorile reprezintă în mod direct factori de presiune pentru selecţia de germeni rezistenţi. Aceste excese de prescriere sunt uneori consecinţa unei „medicini defensive”, expresie a temerilor de evoluţie nefavorabilă a pacientului şi a răspunsului la cerinţele unei largi categorii de pacienţi ce solicită „tratament maximal” au declarat Autorii Ghidului.

Ghidul de Terapie Antimicrobiană se adresează medicilor infecționiști și medicilor de familie în special (medicul de familie este principalul prescriptor al tratamentelor antibiotice), farmaciștilor, pediatrilor, pneumologilor, ORL-iștilor, anesteziștilor și medicilor din specialitățile chirurgicale pentru profilaxia preoperatorie și tratamentul infecțiilor care pot complica diferite intervenții.

Ghidul este structurat pe 4 capitole mari: Principii generale de terapie antimicrobiană, Clase de antimicrobiene, Terapia sindroamelor infecţioase, Chimioprofilaxia infecţiilor. Ghidul abordează subiecte actuale de interes major precum: atitudinile corecte în fața suspiciunii de infecție, antibioticele în sarcină, antibioticele la diferiți pacienți (cu boli hepatice, renale), erori în utilizarea antibioticelor, alegerea schemei terapeutice inițiale, diferite terapii ale sindroamelor infecțioase.

Ghidul de Terapie Antimicrobiană are în jur de 300 de pagini, format 12 x16 cm pentru a fi ușor de consultat și este editat de Houston NPA. Prețul propus pentru vânzare este 40 RON, iar Ghidul este disponibil prin comandă pe mail la comenzi@houston.ro, la standurile de carte medicală și la evenimentele de profil.

Sursa: Televiziunea Medicala

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.