S-a nascut primul copil a carui genetica a fost modificata in laborator. Mama este romanca

0

S-a nascut primul copil din Europa care este rezultatul unei noi proceduri de fertilizare in vitro, procedeu care consta in eliminarea in laborator a genelor care pot predispune la aparitia bolilor genetice. Acesta este de origine romana, iar parintii lui au apelat la ajutorul medicilor britanici.

Lucas Neagu este un bebelus de trei luni care prezenta un risc ridicat de a suferi de o boala rara ce avea sa ii provoace o slabiciune a muschilor de la picioare si de la maini, afectiune ce avea sa ii afecteze mobilitatea.

Medicii geneticieni au reusit sa ii inlature aceasta predispozitie, scrie The New Zealand Gerald. Pentru a face o predispozitie genetica sa dispara, specialistii au recoltat ovulele mamei, le-au fecundat in vitro si le-au supus unei biopsii pentru identificarea defectelor genetice. Embrionii cu mutatii au fost indepartati, iar cel sanatos embrion a fost implantat. Noua luni mai tarziu, mama lui Lucas, Carmen Neagu, a nascut, asadar, un baietel sanatos.

Carmen este o romanca in varsta de 26 de ani, stabilita in Marea Britanie, care a mostenit o boala neurologica denumita Charcot Marie Tooth de la tatal ei. Desi la ea simptomele sunt usoare, femeia s-a temut ca urmasii ei ii vor mosteni boala. Pentru a aceasta predispozitie, medicii britanici i-au propus sa apeleze la fertilizarea in vitro.

“Mi s-a spus ca am sanse 50% sa-i transmit boala copilului, care se poate manifersta diferit de felul in care se manifesta in cazul meu. Sunt copii care au boala asta si la 11 ani sunt in scaun cu rotile”, povesteste femeia.

Astfel a ales fertilizarea in vitro, dar combinata cu un test de scanare a genomului, intr-o clinica din Londra. Pentru a izola genele responsabile de boala ei, medicii au luat mostre de sange de la Carmen si mama sa, pentru ca tatal romancei a murit in urma cu 8 ani. Au comparat ADN-ul celor doua femei. Secventele genetice au fost analizate in puncte diferite ale cromozomilor, iar specialistii au depistat astfel defectele genetice.

Cuplul a urmat apoi tratamente de fertilizare in vitro. 12 embrioni, rezultati in urma procedurii, au fost supusi unei biopsii. 6 dintre ei aveau mutatia. Dintre ceilalti 6, doar unul sanatos i-a fost implantat lui Carmen si alti 2 embrioni sanatosi au fost conservati pentru o viitoare sarcina. Procedura, este o premiera in Europa, scrie sursa citata. Demersurile pentru venirea pe lume a lui Lucas au inceput in decembrie 2013. Acesta s-a nascut un an mai tarziu.

Poti sa alegi sa ai un copil sanatos

“Este sanatos si vesel. L-am salvat sa nu faca aceasta boala. Nu e o dilema etica, daca e sa alegi sa ai copil sanatos si poti, alegi asta”.

Procedurile traditionale de testare dureaza luni de zile. Cea noua, folosita de britanici, se numeste karyomapping, si dureaza mai putin de 14 zile. Procedura, extrem de costisitoare, nu se realizeaza in Romania dar e permisa, potrivit codului civil, doar pentru prevenirea mutatiilor genetice.

sursa

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.