Cat salam pe zi poate duce la cancer

0

Asociatia Romana a Carnii contraataca, dupa ce carnea rosie si preparatele din carne au fost declarate de OMS ca fiind responsabile de cancer.

Manastireanu: faci cancer din doua kilograme de salam picant mancat in fiecare zi!

“Nu poti sa incriminezi carnea rosie si preparatele din carne ca fiind responsabile de cancer. Cancerul apare din concurenta mai multor factori printre care si cei alimentari. Daca vorbim strict de carne, un consum zilnic de cantitati excesive de carne sau de produse din carne poate produce cancer si cand spun excesiv ma refer la doua kilograme de salam picant pe care il mananci in fiecare zi timp indelungat”, sustine pentru Agerpres Vladimir Manastireanu, directorul executiv al Asociatiei Romane a Carnii, organizatia profesionala care reprezinta interesele industriei de prelucrare a carnii.

Carnea, doar impreuna cu alte cauze poate sa provoace cancer!

Condimentele picante pot determina iritatii ale tubului digestiv si impreuna cu alte cauze pot sa provoace si cancer. Potentialul cancerigen al unui preparat poate fi pus pe seama unei carni care este tratata cu diverse substante chimice si care trece de controlul sanitar-veterinar sau a unui preparat care nu a respectat reteta, cum a fost cazul fructelor venite din Turcia contaminate cu pesticide. Insa, repet, nu putem pune strict in spinarea carnii rosii si a preparatelor din carne aceasta problema”, precizeaza fostul presedinte al Autoritatii Sanitar-Veterinare, de profesie medic veterinar. Potrivit lui Manastireanu, organismul uman isi ia proteina cea mai valoroasa in primul rand din carne, din lapte si abia dupa aceea din legume si fructe.

OMS: carnea procesata provoaca, la om, cancer – 50 de grame pe zi cresc riscul cu 18%!

Carnea procesata este cancerigena pentru om! Este anuntul facut, luni, de OMS. Sunt dovezi solide, sustine OMS: la fiecare portie de 50 de grame de mezeluri consumata zilnic creste riscul de cancer colorectal cu 18%.

Agentia Internationala pentru Cercetare in Domeniul Cancerului – IARC, agentia specializata in materie de cancer a Organizatiei Mondiale a Sanatatii, a evaluat potenialul cancerigen al consumului de carne rosie si carne procesata.

Un grup de lucru format din 22 de experti din zece tari a clasificat consumul de carne rosie ca probabil carcinogen la om. Aceasta asociere a fost observata in principal pentru cancerul colorectal, dar si pentru cancer pancreatic si cancerul de prostata.

Carnea procesata a fost clasificata, fara discutie, drept cancerigena pentru om, in Grupa 1, pe baza unor dovezi suficiente potrivit carora cauzeaza cancer colorectal. “Pentru un individ, riscul de a dezvolta cancer colorectal, din cauza consumului de carne prelucrata, este mic, dar riscul creste odata cu cantitatea de carne consumata. Avand in vedere numarul mare de persoane care consuma carne procesata, impactul global privind incidenta cancerului reprezinta de importanta problema de sanatate publica”, spune dr. Kurt Straif.

Petru a emite aceste concluzii au fost luate in calcul peste 800 de studii, din diverse tari, care leaga consumul de carne rosie si procesata de zeci de tipuri de cancer. “Aceste constatari vin in sprijinul irecomandarilor actuale de sanatate publica de a limita aportul de carne”, spune dr. Christopher Wild, director al IARC.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.