Salarii "corectate" in Sanatate! Iata categoriile vizate

Salarii “corectate” in Sanatate! Iata categoriile vizate si solutiile trimise Ministerului Muncii

0

Solutiile pentru corectarea erorilor la salarii, venite din partea Federatiei Solidaritatea Sanitara, au fost transmise Ministerului Muncii.

In cadrul negocierilor privind corectia salarizarii in sectorul sanitar, sindicalistii au inaintat Ministerului Muncii un set aditional de observatii si solicitari. Materialul se concentreaza pe semnalarea unor inadvertente ale proiectului de OUG aflat in dezbatere si pe propunerea unor modificari in favoarea angajatilor din acest sector.

Concluziile generale ale documentului, argumentate pe baza informatiilor privind situatia concreta a salariatilor, sunt structurate pe doua directii complementare:
– Masurile de corectie a salariilor angajatilor din sectorul public de sanatate trebuie sa fie aplicabile in mod identic, pe baza acelorasi reguli, atat personalului medical cat si personalului nemedical.
– Proiectul de OUG trebuie corectat in acord cu ierarhia stabilita de legea 284/2010 prin intermediul claselor de salarizare, in sensul acordarii nivelului maxim al salariului de baza pentru fiecare clasa de salarizare la fiecare functie aflata in acea clasa de salarizare, orice diferentiere generand situatii de discriminare salariala.

Erorile constatate, a caror corectare a fost ceruta, sunt in special urmatoarele: salarii diferite pentru aceeasi clasa de salarizare; salarii identice pentru clase de salarizare diferite; salarii mai mari pentru clase de salarizare mai mici si viceversa.

In privinta corectiilor structurale solicitate se remarca in mod special doua dintre ele:
– Personalul nemedical (TESA) trebuie introdus in Anexa specifica Sanatatii;
– Este necesara salarizarea diferentiata a personalului nemedical in functie de tipul spitalului, pe cele doua categorii generale de spitale: clinice si neclinice, aplicand argumentul prin analogie cu personalul medical.

“Avand in vedere faptul ca aceste concluzii sunt argumentate in mod necesar si suficient in cadrul documentului, ele constituie solicitari legitime ale Federatiei „Solidaritatea Sanitara”, proiectul OUG privind corectiile salariale trebuie modificat in mod corespunzator inainte de a fi promovat“, anunta aceasta federatie sindicala.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.