Legea salarizarii a fost aprobata! Salarii de baza cuprinse intre 4.100 lei si 5.105 lei. Vezi tabelul !

1

Salarii de baza cuprinse intre 4.100 lei si 5.105 lei pentru un medic primar si un medic primar dentist, intre 2.036 lei si 2.535 lei pentru un farmacist, intre 2.760 lei si 3.437 lei pentru un asistent medical, intre 1.896 lei si 3.608 lei pentru un profesor sunt noile salarii propuse, marti, de Guvern angajatilor din sanatate si educatie.

Cuantumul acestor salarii difera in functie de specializare, grad si vechime si este completat cu diferite sporuri. In ultima forma a documentului pregatit de Guvern, un profesor universitar pleaca de la un salariu de baza de 2.991 lei si ajunge la 6.935 lei, iar un asistent universitar proneste de la 2.095 lei si se opreste la 2.762 lei.

salarii1

Un rector va avea un salariu de baza intre 7.662 lei si 8.819 lei, iar un decan va avea intre 6.474 lei si 7.662 lei. O infirmiera va avea un salariu de baza intre 1.365 lei si 1.718 lei, iar un brancardier va avea intre 1.360 lei si 1.693 lei.

salarii2

Proiectul pregatit de Guvern si prezentat anterior de Profit.ro prevede in continuare ca pentru personalul didactic de predare, de conducere, indrumare si control, dar si pentru personalul auxiliar se adauga indemnizatia pentru invatamantul special, prin aplicarea procentului de 15% la salariul de baza, gradatia de merit, prin aplicarea procentului de 25% la salariul de baza, indemnizatia pentru activitatea de dirigentie, respectiv indemnizatie pentru invatatori, educatoare, profesori pentru invatamantul primar sau prescolar, prin aplicarea procentului de 10% asupra valorii rezultata din insumarea salariului de baza cu indemnizatia pentru invatamantul special si cu gradatia de merit.

salarii3

Se adauga si premiile premii anuale, semestriale si trimestriale, in limita a 2% din cheltuielile cu salariile aferente personalului prevazut in statul de functii, din ianuarie 2018.

salarii4

La cuantumul salariului astfel calculat se adauga sumele compensatorii cu caracter tranzitoriu  in acelasi cuantum cu cel stabilit pentru luna iulie 2016. In sanatate sunt pastrate prevederile anuntate anterior de Profit.ro, respectiv stabilirea unei cresteri suplimentare de aproximativ 10% fata de restul functiilor a salariilor debutantilor, in vederea cresterii atractivitatii carierei in sistemul public de sanatate, stabilirea cuantumului salariului lunar brut/soldei brute lunare luat/luate in calcul la stabilirea bursei de rezidentiat  la nivelul de 4.749 lei si premiile anuale, semestriale si trimestriale, in limita a 2% din cheltuielile cu salariile aferente personalului prevazut in statul de functii, din ianuarie 2017.

salarii5

Majorarile salariale vor fi aplicate pentru 163.000 de salariati din sanatate si circa 280.000 de salariati din educatie. Costul suplimentar total al salarizarii bugetarilor, calculat in ultima forma a ordonantei redactate de Guvern, dupa propunerea de majorare a salariilor profesorilor si personalului didactic auxiliar in doua transe, din care prima aplicata din luna august, iar a doua de la sfarsitul anului viitor, va ajunge la 3,45 miliarde de lei in 2018, releva documentul obtinut de Profit.ro.

salarii6

Pentru acest an, costul a fost calculat la 873 de milioane de lei, iar pentru anul viitor, la 2,6 miliarde de lei. Veniturile suplimentare incasate prin impozitarea noilor salarii este estimat la 349 milioane de lei in acest an, peste un miliard de lei anul viitor si 1,38 miliarde lei in 2018, astfel ca deficitul rezultat s-a adancit la 524 milioane de lei in acest an, 1,5 miliarde de lei anul viitor si peste doua miliarde de lei in 2018. Guvernantii au intrat in negocieri spunand ca anvelopa bugetara le permite sa cheltuiasca in plus cu salariile bugetarilor doar aproximativ 2 miliarde de lei, fostul ministru al Muncii fiind inlocuit recent pentru ca a propus un proiect prea „scump”.

salarii7

In ceea ce priveste eliminarea diferentelor de salarizare pentru functii egale si munca egala in cadrul aceleiasi unitati, prin aducerea salariilor la nivelul maxim aflat in plata la nivelul institutiei publice, autoritatii publice, unitatii  pentru toate familiile ocupationale, si eliminarea  diferentelor de salarizare pentru munca egala in unitati similare, prin acordarea a 70% din nivelul de salarizare al Secretariatului General al Guvernului, noul proiect explica acum exact cine va beneficia de aceste masuri: aparatul propriu al ministerelor, Agentia Nationala pentru Protectia Mediului, Garda Nationala de Mediu, salarizat la nivel de minister, Inspectia Muncii, Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala, Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie, Departamentul pentru Egalitate de Sanse intre Femei si Barbati, Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Dizabilitati, Casa Nationala de Pensii Publice si Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, salarizat la nivel de minister, Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare, Consiliul Economic si Social, Agentia Nationala de Presa Agerpres.

salarii7bis

De eliminarea  diferentelor de salarizare pentru munca egala in unitati similare, prin acordarea a 50% din nivelul de salarizare al Secretariatului General al Guvernului, va beneficia personalul salarizat la nivel de institutii deconcentrate din agentiile teritoriale pentru protectia mediului, comisariatele teritoriale ale garzii nationale de mediu, Administratia Rezervatiei Biosferei „Delta Dunarii” salarizat la nivel de servicii publice deconcentrate.

salarii8 (1)

Pentru  personalul militar, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor din aceeasi institutie publica, respectiv unitate, soldele de functie/salariile de functie in care nu au fost cuprinse sumele compensatorii corespunzatoare soldei de merit/ salariului de merit la nivelul anului 2009, vor fi stabilite la nivelul in plata al soldelor de functie/salariilor de functie care cuprind aceste sume compensatorii. Aceste drepturi salariale vor fi acordate in doua etape: 50% din acestea incepand cu luna august 2016 si 50% incepand cu luna august 2017.

salarii9

Incepand cu luna august 2016, personalul platit din fonduri publice din aceeasi institutie publica, autoritate publica, unitate care beneficiaza de un salariu de baza/indemnizatie de incadrare mai mici decat cele stabilite la nivel maxim pentru fiecare functie, grad/treapta, gradatie va fi salarizat la nivelul maxim al salariului de baza/ indemnizatiei de incadrare din cadrul institutiei, autoritatii publice respective, daca isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii.

GALERIE FOTO:

Share.

1 Comment

  1. Asistentii medicali care au studii superioare in psihologie , un criteriu de dezvoltare profesionala care este luat in consideratie in state europene ca Anglia, Belgia, Germania, ar fi corect sa fie si ei prezenti in noua grila de salarizare .

Leave A Reply