Salarii decente? Scrisoarea lui Nicolae Banicioiu catre medici

Salarii decente? Scrisoarea lui Nicolae Banicioiu catre medici

0

Medicii anunta, asa se si numeste grupul pe Facebook, cu 21.000 de membri, ca sunt “gata de greva generala. Solicitam salarii decente”. Nicolae Banicioiu face o promisiune… ca medic, ca ministru al Sanatatii.

Nicolae Banicioiu, ca medic: sunt alaturi de colegii mei

“Am observat, analizat si dezbatut problema salariilor medicilor si a personalului medical in fiecare zi de cand sunt la minister. Am vazut in aceste zile reactia medicilor si voi face tot posibilul ca meseria aceasta sa primeasca respectul cuvenit. Ca medic, sunt alaturi de colegii mei, care lucreaza zi de zi pentru binele tuturor pacientilor, in conditii si cu salarii care nu reflecta importanta medicilor si a personalului mediu sanitar. Tot ca medic, stiu cata munca si daruire trebuie zi de zi, ora de ora, depuse de colegii mei pentru a-si indeplini nobila misiune”, scrie Nicolae Banicioiu. (foto https://www.facebook.com/pages/Nicolae-Banicioiu)

Nicolae Banicioiu, in haina de ministru: atac la adversarii politici

“Ca ministru, am luptat si am reusit, cu sprijinul premierului Victor Ponta si al colegilor mei, sa deblocam posturi, sa redeschidem spitale inchise de cei care acum vin cu solutii miraculoase, dar care nu au facut nimic cat au fost la guvernare. Am reusit sa majoram veniturile la 1 ianuarie 2015 pentru 300.000 de oameni din sistemul sanitar, dar mai sunt multe de facut. Sa nu uitam ca Ministerul Sanatatii a propus modificarea legii Sanatatii pentru scoaterea medicului de sub statutul de functionar public! Chiar daca Inalta Curte a decis ca medicii sunt functionari publici, sunt convins ca impreuna- toate puterile statului, vom gasi o solutie pe care medicii o merita, pentru ca fara un sistem sanitar dezvoltat nu putem evolua ca natiune”, adauga Nicolae Banicioiu.

Nicolae Banicioiu e “convins” ca va gasi solutii pentru majorarea veniturilor medicilor

“Ma voi intalni saptamana viitoare (17-23.08 n.r.) cu reprezentantii sindicatelor din sanatate si ai medicilor, dar si cu premierul Victor Ponta si ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, si sunt convins ca vom gasi solutii pentru majorarea veniturilor medicilor! Este o misiune in care vom reusi, si cred ca am aratat in acesti ani ca imi respect angajamentele!”, incheie Nicolae Banicioiu.

Grupul Medici gata de greva generala. Solicitam salarii decente: tacerea tuturor devine asurzitoare, complice si vinovata

Grupul de Initiativa pentru un Act Medical de Calitate transmite ca a luat cunostinta cu îngrijorare crescânda de degradarea climatului de lucru din sistemul sanitar din tara noastra: “Cadrele medicale parasesc masiv tara, pacientii sunt profund nemultumiti de modul în care sunt tratati în sistem, decidentii sunt ezitanti, fara o strategie clara, sindicatele murmura ceva ce nu aude nimeni, Colegiul Medicilor tace si tacerea tuturor devine asurzitoare, complice si vinovata”.

Ce vor medicii?
“Nu vrem spaga! vrem ca societatea sa recunoasca eforturile noastre si sa le recompenseze dupa merit! nu am ales cariera medicala cu gândul la spaga, ci pentru a salva vieti si pentru aceasta am facut si facem sacrificii, de care nu ne plângem, pentru ca nimic nu se compara cu satisfactiile oferite de salvarea de vieti!
Nu mai vrem sa asistam la degradarea climatului de lucru, a relatiei medic- pacient!
Nu mai vrem sa fim complicii celor care nu doresc redresarea sistemului sanitar!
Nu mai vrem sa ”cârpim” actul medical pe motiv ca :”merge si asa”! NU MAI MERGE! atentam la viata pacientului daca acceptam improvizatii în diagnosticul si tratamentul bolilor!
Nu vrem sa facem rabat de la principiile de diligenta, competenta, prudenta din Codul Deontologic al medicilor din tara noastra!
Nu mai vrem sa fim agresati fizic si verbal când încercam sa salvam vietile pacientilor nostri!
Nu mai vrem ca opiniile noastre sa fie ignorate de decidenti ! A le ignora înseamna complicitate la încalcarea drepturilor pacientului!”

Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis ca medicii care lucreaza in sistemul public de sanatate nu pot primi plati suplimentare sau donatii de la pacienti, fiind asimilati functionarilor publici, aceasta practica fiind in dezacord cu normele penale aflate in vigoare: “Stabileste ca fapta medicului din sistemul public de sanatate, care are calitatea de functionar public, in acceptiunea dispozitiilor art.175 alin.1 lit. b teza a-ll-a din Codul penal, de a primi plati suplimentare sau donatii de la pacienti, in sensul art. 34 alin. 2 din Legea nr.46/2003 privind drepturile pacientului, nu constituie o exercitare a unui drept recunoscut de lege care sa atraga incidenta dispozitiilor art.21 alin.1 teza I-a din Codul penal”.

Potrivit deciziei ICCJ, chiar daca in articolul 34 alineatul 2 din Legea 46/2003 privind drepturile pacientului se arata ca “pacientul poate oferi angajatilor sau unitatii unde a fost ingrijit plati suplimentare sau donatii, cu respectarea legii”, medicul nu le poate accepta, deoarece legea interzice primirea unor plati suplimentare sau donatii de catre acestia din urma.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.