MS: Salariile medicilor vor creste cu cel putin la 70% de la 1 martie

1

Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea a anuntat ca salariile medicilor vor creste cu minim 70% de la 1 martie. Astfel, unele salarii vor depasi 4000 de euro, insa vor fi si cazuri in care salariile vor scadea.

Ministrul Sanatatii a explicat ca, de la 1 martie 2018, salariile vor creste, a nivelul salariului de baza stabilit pentru 2022 in Legea salarizarii.

O infirmiera va avea un salariu de 2.586 lei net

Ea a dat exemplul unei infirmiere, care va avea, de la 1 martie, un salariu de 2.586 lei net, fara sporuri. De asemenea, un asistent medical cu studii superioare va avea un salariu de circa 3.000 de lei net.

Un medic primar va avea un salariu de un salariu net de 9.106 lei

Un medic primar avea un salariu de baza net de 3.900 de lei in 2017, in ianuarie 2018, acest salariu a crescut la 4.108 lei, iar de la 1 martie va avea un salariu net de 9.106 lei. Suma nu include sporurile pentru orele de garda si pentru conditiile de lucru, care pot dubla salariul net, a explicat Pintea.

Medicii rezidenti vor avea avea cresteri intre 151%-287%

Vor creste si salariile pentru medicii rezidenti, iar pana la 1 martie vor beneficia de burse de rezidentiat. De la 1 martie 2018, salariile de baza, brute, ale rezidentilor, vor creste intre 151% si 287%, in functie de specialitate.

Astfel, un medic rezident anul 1, care are in prezent un salariu brut de 1985 de lei, va ajunge la 5.700 de lei brut. In anul 6, va avea 7.900 de lei brut, mai mult decat dublu fata de nivelul actual.

De asemenea, acestia vor primi de la 1 martie norma de hrana, in loc de tichete de masa. In plus, acestia isi vor putea suplimenta veniturile din garzi, a mai spus ministrul.

Vor fi insa si angajati in cazul carora cresterile vor fi mai mici.

„Este vorba despre farmacistul primar din unitatile clinice, farmacistul primar din anatomia patologica si medicina legala, asistentul medical din anatomia patologica si medicina legala. Acestia au beneficiat de cresteri salariale incepand din ianuarie 2017, iar sporurile pe care le primesc sunt de pana la 100%”, a spus Sorina Pintea.

Pintea a spus ca vor fi si scaderi salariale, in primul rand in ceea ce-i priveste pe cei cu functii de conducere din ministere si de la cabinetele demnitarilor.

„ Sunt 3% cu probleme, dar nu cu probleme mari”, a spus ministrul. Sorina Pintea a explicat ca salariile directori din minister, de exemplu, vor fi ajustate pentru a fi similare cu cele ale omologilor lor din alte ministere.

In cazul medicilor de familie vor exista cresteri, dar nu la fel de mari

Motivul: acestia sunt platiti de Casele de asigurari de sanatate, pentru ca sunt furnizori de servicii medicale.

„S-a modificat bugetul Casei, ieri am avut o discutie pe contractul cadru cu reprezentantii CNAS, si vor beneficia de o crestere a punctului semnificativa, de la 4,8 la 5,82. E destul de generoasa oferta”, a spus Pintea, precizand ca noul contract cadru va fi semnat la 1 aprilie.

sursa

Share.