Salariile medicilor cresc cu 25% din toamna

Salariile medicilor cresc cu 25% din toamna

1

Revolta medicilor i-a adunat la Guvern pe ministrul Sanatatii, cel al Finantelor si pe cel al Muncii. Cei trei discuta chiar despre cresterea salariilor din sistemul sanitar, conform digi24.

Salariile tuturor angajatilor din sistemul sanitar romanesc ar putea creste cu 25%, de la 1 octombrie. Spun surse apropiate negocierilor de la Guvern. La discutii au participat premierul si ministrii Sanatatii, Muncii si Finantelor.

Anuntul oficial este asteptat in aceasta dupa-amiaza de la Guvern, intr-o ora.

In acest moment ministrul Banicioiu comunica sindicatelor masurile care s-au luat astazi si un plan prin care salariile medicilor ar urma sa creasca cu 73% in trei sau patru transe pana la sfarsitul anului 2017.

Pana acum, nici premierul si nici ministrul Sanatatii nu au vorbit despre bani. Exista doua posibilitati, fie din bugetul Ministerului Sanatatii suplimentat de la bugetul de stat, fie de o cheltuire a economiilor facute de cardul sanatate. In prima luna de la introducerea cardului de sanatate, in luna mai, s-a produs o economie de 90 milioane de lei. Initial acesi bani erau destinati pentru finantarea unor noi tratamente.

Ministrul Sanatatii, ministrul Finantelor Publice si ministrul Muncii au discutat aproape o ora la Guvern despre majorarea salariilor medicilor. La discutii a participat si premierul Victor Ponta.

Ieri au avut loc discutii cu sindicatele din Sanatate, la ministerul de resort.

Deocamdata se vorbeste, pe surse, de o majorare salariala de minimum 10% pentru toti angajatii din domeniu, crestere ce ar urma sa intre in vigoare in luna octombrie.

Potrivit unor surse, procentul cu care ar urma sa fie majorate salariile din sistemul de sanatate va fi precizat in functie de calculele financiare privind impactul bugetar al masurii.

Decizia a fost luata in contextul in care mii de medici, revoltati ca au fost trecuti in categoria functionarilor publici, ameninta cu greva.

O asistenta care, in prezent, castiga 867 de lei va avea un salariu de peste 900 de lei. Un medic primar care, in acest moment, are 3.300 de lei va castiga aproape 3.700 de lei.

Decizia vine in contextul in care medicii s-au revoltat dupa ce instanta suprema a decis ca ei intra in categoria functionarilor publici si ca nu au voie sa primeasca nici macar donatii.

La Spitalul Judetean din Galati, doctorii ameninta ca vor iesi din salile de operatie dupa opt ore, adica atat cat este programul unui functionar. Astazi, doctorii au fost vizitati de ofiterii anticoruptie, care le-au explicat ce risca daca iau bani de la bolnavi.

sursa

Share.

1 Comment

  1. Pingback: Noi proteste din partea medicilor: Vor dublarea salariilor si conditii mai bune de munca | rominfoactiv

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.