Salariile de baza cresc, dar scad sporurile, in Sanatate. Veniturile nete urmeaza sa scada

3

Angajatii din Sanatate urmeaza sa primeasca, zilele acestea, primele salarii dupa intrarea in vigoare a noii legi a salarizarii si a noului regulament al sporurilor, iar multi spun ca veniturile lor nete urmeaza sa scada.

Problema este mai veche si a aparut din nepriceperea celor ce au modificat legislatia in domeniu, spune la RFI Viorel Rotila, managerul Federatiei ”Solidaritatea Sanitara”. Unul din efectele negative ale ”Regulamentului de sporuri”, mai spune Viorel Rotila, este ca zeci de mii de salariati din sistemul sanitar vor fi in situatia pierderilor salariale.

“Sumele alocate pentru cresterile salariale, cresterea de baza, brut, sunt mult mai mici decat cresterile anuntate si atunci cresterea se face fie pe banii acelusi salariat fie pe banii altor salariati. Cam aceasta a fost marea inginerie financiara, gandita anul trecut prin intermediul Legii Salarizarii si am precizat inca de atunci ca asta se va intampla. Singura diferenta este ca acum apar fluturasii de salarii si salariatii incep sa descopere. Noi nu am fost credibili, a fost mai credibil Guvernul fiindca e mai usor sa spui ca iti va creste salariul decat sa spui ca nu iti va creste si atunci salariatii constata ca uitati, asta s-a intamplat si incercam sa gasim solutii pentru a iesi din aceasta criza. 

Medicii vor avea cresteri intre 34-150%

In mod cert, in zona de medici veniturile cresc, cea mai mica crestere de venituri este undeva la 34-40%. Avem cresteri de venituri pe anumite categorii profesionale, oricum s-ar aseza sporurile vom avea o crestere a veniturilor medicilor, cel mai mic va fi de 34% si cea mai mare va fi de 150%. Pentru anumite categorii profesionale avem cresteri ale veniturilor nete. Doar ca inclusiv aceasta categorie profesional avea in mentalul lor veniturile impartite pe categorii: venituri pe salariile de baza si venituri din sporuri. Problema este ca, inclusiv in cazul medicilor, s-au crescut foarte mult veniturile din salariile de baza pe seama veniturilor din sporuri. Si atunci si ei sunt nemultumiti, desi o sa aibe cresteri ale veniturilor nete, simtindu-se, pe buna dreptate, furati, deoarece Guvernul i-a anuntat ca vor avea si cresteri salariale si sporuri.

Asistentii medicali se afla la riscul de a pierde venituri

In zona asistentilor medicali vom avea in jur de 20% pe estimarile noastre actuale, inca se afla la risc de a pierde venituri. Restul 80% vor avea cresteri ale veniturilor, insa cea mai mare crestere va fi undeva la 28%, ori asistentii au fost anuntati de catre Guvern ca vor avea 57%. Nu mai sunt suficienti bani pt sporuri si atunci sporurile devin un mijloc de pierdere a veniturilor, ceea ce stim deja ce asistenti risca sa piarda la venituri, cei care aveau sporurile mari si carora li se va reduce aceste sporuri. Mai avem cca 80.000 de salariati din Sanatate care se afla la risc, de a le scadea veniturile.”, a spus Viorel Rotilă, managerul Federației ”Solidaritatea Sanitară”.

Zeci de angajati ai Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” din Bucuresti au protestat din nou in curtea spitalului, nemultumiti ca, odata cu reducerea sporurilor, le-au scazut salariile cu pana la 1.400 de lei.

Si la Spitalul de Pneumoftiziologie din Iasi aproape o suta de angajati au iesit in fata unitatii, avand aceleasi nemultumiri. Salariatii din cele doua unitati au protestat si inainte de Paste.

Sa amintim ca guvernul a aprobat recent regulamentul cadru al sporurilor acordate angajatilor din sistemul sanitar, care stabileste procente diferentiate in functie de conditiile fiecarui loc de munca. Legea prevede un nivel maxim de 30% din suma salarilor de baza la nivelul ordonatorilor principali de credite.

Sindicalistii din sanatate au anuntat ca in 25 aprilie va fi organizat un miting la care sunt asteptati cel putin 20.000 de oameni, iar dupa acest miting va urma greva generala.

Share.