Tot ce trebuie sa stii despre salpingita

1

Salpingita poate trece uneori neobservată. În lipsa diagnosticului și a tratamentului ea devine, din nefericire, una dintre principalele cauze ale infertilității feminine.

Salpingita – simptome

Salpingita este o inflamație a trompelor uterine, cauzată de o infecție cu Chlamydia trachomatis, gonococ sau de micoplasma. Acești microbi, care se transmit în timpul relațiilor sexuale neprotejate, se înmulțesc apoi în tractul genital. În absența tratamentului, germenii urcă spre uter prin canalul cervical și își croiesc drum spre trompele uterine, unde provoacă ravagii (infecție și inflamație). Afecțiunea se manifestă prin dureri pelvine violente, crampe, secreții vaginale anormale ca miros și culoare, menstre dureroase și disconfort accentuat în perioada de ovulație, sângerări anormale între menstre, dureri în timpul actului sexual, febră, dureri lombare, urinări frecvente, greață și vărsături. Orice simptom dintre cele descrise mai sus (cu atât mai mult dacă este vorba despre mai multe simptome!) necesită o vizită în cabinetul medicului ginecolog. Există însă și situații în care salpingita evoluează „liniștită”, cu simptome atât de subtile încât nici măcar nu sunt luate în seamă. În aceste condiții, pot trece ani fără ca boala să fie diagnosticată, ea devine cronică și afectează fertilitatea. De altfel, de cele mai multe ori diagnosticul de salpingită este pus cu ocazia investigațiilor care „caută” cauza infertilității.

Salpingita – diagnostic

La modul ideal, salpingita este diagnosticată atunci când infecția se află la nivelul colului uterin, înainte să migreze către trompele uterine. Și tot la modul ideal, acest lucru ar trebui să se întâmple în cadrul controalelor ginecologice de rutină, confirmarea făcându-se printr-o ecografie pelvină sau transvaginală. Din păcate, infecția este descoperită adesea după ce a reușit să afecteze una dintre trompe sau chiar ambele.

Salpingita – tratament

Tratamentul salpingitei include administrarea de antibiotice cu spectru larg, pe o perioadă de câteva săptămâni. Afecțiunea fiind cu transmitere sexuală, se va examina, evalua și trata și partenerul, cuplului fiindu-i recomandată abstinența pe perioada tratamentului, pentru evitarea reinfectării.

În cazurile de salpingită acută este de preferat ca pacienta să fie spitalizată, pentru a permite administrarea de antibiotice pe cale intravenoasă. În absența tratamentului, salpingita poate duce la complicații: răspândirea infecției în alte zone ale organismului, respectiv uter și ovare, abcese în trompele uterine, aderențe sau blocaje, sarcină extrauterină, infertilitate. Atunci când obstrucțiile nu pot fi rezolvate pe cale chirurgicală, singura șansă de a obține o sarcină o reprezintă procedurile de reproducere umană asistată, respectiv fertilizarea in vitro.

Dr. Andreas Vythoulkas, contributor Televiziunea Medicala

andreas-vythoulkas

Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrica-ginecologie, cu competente in infertilitatelaparoscopie, ecografie, histeroscopie si colposcopie.

Absolvent al Masteratului din cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea cunoscutului Dr. Pantos, Dr. Vythoulkas a dobandit expertiza si compentente in probleme de infertilitate si, implicit, in domeniul tehnicilor de reproducere umana asistata.

In prezent, Dr. Vythoulkas este doctorand in Obstetrica-Ginecologie, cu specializare in endometrioza si infertilitate. Doctorul Andreas Vythoulkas este reprezentant in Romania al Clinicii Genesis Atena (Grecia) si detine statutul de membru al Societatii Elene de Obstetrica si Ginecologie si al Federatiei de Medicina Fetala din Londra (Marea Britanie).https://web.facebook.com/andreas.vythoulkas.md/?__mref=message_bubble&_rdr

Share.

1 Comment

  1. Pingback: Tot ce trebuie sa stii despre salpingita • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.