Salvati Copiii - ce rezultate a avut proiectul Gradinite estivale

Salvati Copiii – ce rezultate a avut proiectul Gradinite estivale

0

La trei ani de la demararea initiativei Gradinite Estivale, Salvati Copiii Romania anunta rezultatele si concluziile proiectului, unul dintre cele mai de succes ale organizatiei: vezi cifrele!

Beneficiari ai proiectului Salvati Copiii, peste 600 de micuti

De unde s-a pornit acum trei ani? Romania se afla in topul primelor 5 tari europene cu cea mai mare rata de abandon scolar, rata ce era mult mai mare in cazul categoriilor defavorizate de copii, in special in randul celor de etnie roma. Peste trei sferturi dintre copiii romi care abandonau parcursul scolar nu beneficiau de educatie prescolara. La varsta de 6 ani, ponderea copiilor romi care mergeau la scoala era de peste 5 ori mai mica decat media nationala. Aproape jumatate dintre copiii romi nu figurau in evidentele vreunei institutii scolare. 80% dintre copiii care nu ajungeau niciodata la scoala erau de etnie roma, 38% dintre acestia fiind analfabeti functionali, iar 70% dintre copiii de etnie roma nu mergeau la gradinita.

Proiectul „Gradinite Estivale” al celor de la Salvati Copiii a fost initiat in contextul in care Romania aloca cele mai mici sume din UE pentru educatia prescolara, are una dintre cele mai mari rate ale abandonului scolar si imparte cu Bulgaria primul loc in topul saraciei si excluziunii sociale in randul copiilor mai mici de sase ani, potrivit raportului „Educatia si ingrijirea copiilor prescolari”, publicat de Comisia Europeana.

De-a lungul proiectului Salvati Copiii, 653 de copii din 30 de gradinite, din Bucuresti si din judetele Arges, Constanta, Dambovita, Iasi, Dolj, Tulcea si Calarasi, au beneficiat de cursuri gratuite, materiale didactice, gustare zilnica si produse igienico-sanitare.

Salvati Copiii: Avem speranta ca viitorul acestor copii poate fi altul

Rezultatele programului au fost mai mult decat incurajatoare, demonstrand inca o data importanta educatiei timpurie, adaptata nevoilor comunitatilor locale defavorizate, dar si posibilitatea de a schimba, cu costuri minime, statistici care mentin Romania de ani de zile in topul european al abandonului scolar:
– 94% dintre copiii participanti au continuat, dupa finalizarea programului estival, o forma de invatamant, iar aceasta pondere ajunge, in cazul anumitor gradinite, la 100%;
– 85% dintre copiii inscrisi la scoala au finalizat clasa I;
– 583 de copii, respectiv 89% din totalul celor inscrisi in proiect, se afla in prezent in evidenta scolilor din comunitatile in care locuiesc, noteaza Salvati Copiii.
in numai o luna de pregatire estivala, programul de educatie prescolara a demonstrat ca riscul de abandon scolar pentru copiii care traiesc in medii familiale defavorizate poate scadea considerabil.

„Acest proiect este unul in care Salvati Copiii crede foarte mult. Avem speranta ca viitorul acestor copii poate fi altul, motiv pentru care metodologia de lucru in programe de educatie estivala prescolara a fost inaintata catre Ministerul Educatiei spre consultare si aprobare, iar unele gradinite din tara implementeaza deja programul cu resurse proprii”, a declarat Gabriela Alexandrescu, presedintele executiv al Organizatiei Salvati Copiii.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.