Salvati Copiii celor plecati la munca in strainatate!

Salvati Copiii celor plecati la munca in strainatate!

0

Peste 80.000 de copii din Romania au parintii plecati la munca in strainatate! Ei sunt supusi mai multor riscuri, intre care aparitia unor tulburari emotionale si comportamentale, asa ca au nevoie de suport educational, psihologic si social – organizatia Salvati Copiii explica modul in care se implica in aceste cazuri.

”Nimic nu destabilizeaza afectul unui copil ca lipsa parintilor: el nu va intelege ratiunile economice din spatele deciziei de emigrare, se va simti abandonat, neiubit, nu va intelege de ce el este lasat in grija bunicilor, in timp ce colegii sai se intorc, zi de zi, in caminul parintesc. Un asemenea cumul emotional va avea adesea consecinte dramatice si fara cale de intoarcere asupra parcursului afectiv si educational al acestor micuti: pe fondul lipsei de preocupare a parintilor, acestia vor fi predispusi absenteismului si, ulterior, chiar abandonului scolar. Ce incercam noi, Salvati Copiii, este ca, printr-un program adaptat necesitatilor acestei categorii extrem de vulnerabile de copii, sa le oferim sprijin nu numai in activitatea scolara, ci si in viata lor sociala si emotionala”, a declarat presedintele executiv al organizatiei Salvati Copiii, Gabriela Alexandrescu.

Salvati Copiii noteaza ca datele oficiale prezinta doar o parte din dimensiunea fenomenului. In 2008, un alt studiu estima ca, la scara nationala, erau 350.000 de copii ai caror parinti emigrasera in strainatate, iar mai mult de o treime dintre acestia (circa 126.000) erau afectati de migratia ambilor parinti.

Salvati Copiii: sprijin pentru efectuarea temelor, consiliere psihologica, activitati de socializare si de petrecere a timpului liber

Salvati Copiii ofera, incepand din 2010, servicii complexe pentru acesti copii, parintii lor si persoanele in grija carora au ramas cei mici, prin 16 centre locale ”Crestem impreuna”. Aici, micutii primesc sprijin pentru efectuarea temelor si pregatire scolara suplimentara, consiliere psihologica, activitati de socializare si de petrecere a timpului liber. Personalul implicat in programe tine permanent legatura cu persoanele in a caror ingrijire se afla copiii si asigura orientarea, pregatirea si consilierea acestora prin intalniri si vizite la domiciliu.

Pana in prezent, peste 3.600 de copii si 2.500 de adulti au beneficiat de aceste servicii. Numai in perioada ianuarie-iunie 2014, aproape 900 de copii si peste 500 persoane in grija carora au ramas copiii si parinti ai acestora au participat la activitatile organizate de Salvati Copiii.

”Avand in vedere imbunatatirea situatiei copiilor atat din punct de vedere educational, cat si socio-emotional, vom continua programul Crestem impreuna destinat sustinerii copiilor ramasi singuri acasa ca urmare a plecarii parintilor la munca in strainatate. Astfel, odata cu debutul scolii, copiii inscrisi in program au reinceput frecventarea activitatilor educative de tip ‘scoala dupa scoala’ organizate in cadrul programului”, a anuntat Salvati Copiii.

In ultimii ani, Salvati Copiii – organizatie neguvernamentala, de utilitate publica, non-profit, membru al Save the Children International, care desfasoara programe in peste 120 de tari – a participat la numeroase dezbateri si consultari privind acest fenomen si a inaintat Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice o serie de recomandari legislative vizand imbunatatirea Legii 272 privind protectia si promovarea drepturilor copilului. in urma eforturilor sustinute ale Salvati Copiii, varianta modificata a Legii 272, aprobata in 2013, include un capitol distinct cu privire la aceasta categorie de copii.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.