Salvati Copiii Romania - un nou proiect

Salvati Copiii Romania – un nou proiect

0

Servicii integrate pentru copiii cu probleme de sanatate mintala, copiii victime ale violentei domestice si familiile acestora! Este un proiect lansat de Organizatia Salvati Copiii Romania – vezi detalii!

Salvati Copiii Romania – date cumplite despre copiii cu probleme de sanatate mintala

Tulburarile de sanatate mintala reprezinta principala cauza de dizabilitate in randul copiilor si adolescentilor, la nivel global. Astfel, potrivit estimarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, pana in 2020, peste 25% din copiii Europei vor dezvolta probleme de sanatate mintala si vor avea nevoie de consiliere psihologica. Netratate, aceste tulburari afecteaza sever dezvoltarea si sansa la o viata decenta.

In Romania, nu exista o statistica a numarului total de copii cu probleme de sanatate mintala. Potrivit estimarilor Organizatiei Salvati Copiii, in momentul de fata, din aproximativ 3,8 milioane de copii, peste 760.000 au o tulburare de sanatate mintala.

tulburari mintale

Cele mai frecvente afectiuni sunt tulburarile de anxietate, ADHD, depresia, tulburarea de conduita si altele (sursa foto: Salvati Copiii Romania)

Copiii cu dificultati emotionale si comportamentale sunt de trei ori mai expusi riscului de a fi victime ale abuzului si neglijarii decat restul copiilor. Acest lucru se intampla in contextul in care, in Romania, 63% dintre copii afirma ca sunt batuti acasa de catre parintii lor. 1 din 8 copii crescuti astfel va primi un diagnostic clinic, urmare a abuzului in familie. Conform datelor publicate de catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie la finalul lunii septembrie 2014, 9.458 de situatii de abuz au fost inregistrate oficial in sistemul de protectie a copilului.

Salvati Copiii Romania isi propune formarea a 200 de specialisti

Salvati Copiii Romania 1”Scopul demersului este formarea de personal specializat care sa ofere sprijin si sa asigure cea mai buna ingrijire pentru categoriile vulnerabile vizate. in acest moment, in Romania, in sistemul public de sanatate, activeaza aproximativ 200 de psihologi si 120 de medici specializati in psihiatrie pediatrica, iar ultimele estimari indica o scadere a numarului acestora, din cauza migratiei personalului sanitar. Dincolo de lipsa servicilor integrate de asistenta psihologica, pedagogica si sociala, situatia personalului specializat in domeniul sanatatii mintale a copilului si adolescentului este una sensibila”, noteaza cei de la Salvati Copiii Romania.

Serviciile comunitare de sanatate mintala pentru minori sunt concentrate in 28 de centre comunitare, dintre care doua activeaza in Bucuresti. Insa 15 judete din tara nu dispun de un asemenea centru, singurele solutii disponibile fiind spitalele de psihiatrie pentru adulti sau spitalele judetene.

Principalele obiective ale proiectului Salvati Copiii Romania le reprezinta formarea a 200 de specialisti in vederea evaluarii si interventiei, precum si furnizarea de servicii integrate de consiliere si terapie pentru 700 de copii si adolescenti, deci din categoria de varsta 3-18 ani. in plus, proiectul isi propune sa ofere sesiuni de educatie parentala si psiho-educatie pentru 700 de parinti, in cadrul centrelor de consiliere ale Organizatiei, din Bucuresti, Iasi, Timisoara, Targu Mures si Suceava.

Beneficiarii proiectului, 700 de copii din Bucuresti, Iasi, Suceava, Mures si Timis

„Ca sa asistam la o dezvoltare reala a acestui sistem este nevoie, in primul rand, de trecerea de la interventia bazata pe medicatie, disponibila in spitalul de psihiatrie, catre interventia realizata la nivelul serviciilor educationale si de protectia copilului. Consilierii scolari si echipele multidisciplinare din directiile de protectie a copilului sunt actori cheie in identificarea si interventia timpurie si eficace in cazul acestei categorii vulnerabile”, a declarat Gabriela Alexandrescu, presedintele executiv al Salvati Copiii Romania.

Salvati Copiii Romania considera ca este nevoie de eforturi sustinute la nivelul autoritatilor centrale pentru aprobarea Strategiei Nationale de sanatate mintala pentru copii, de o buna colaborare intre institutiile responsabile si de o schimbare treptata a mentalitatilor. Sanatatea mintala inca este un subiect evitat la nivelul discursului public, ceea ce duce la stigmatizarea si discriminarea celor cu dificultati, inclusiv a copiilor. Acest lucru reprezinta o bariera in calea accesarii serviciilor specializate si integrarii copiilor in sistemul educational.

Proiectul Servicii integrate pentru copiii cu probleme de sanatate mintala, copiii victime ale violentei domestice si familiile acestora se desfasoara pe parcursul a 14 luni si va sprijini accesul la servicii de consiliere si psihoterapie pentru 700 de copii din Bucuresti, Iasi, Suceava, Mures si Timis. In acest sens, Salvati Copiii Romania va beneficia de finantare nerambursabila in valoare de aproape 150.000 de euro din granturile SEE 2009-2014.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.