Salvati Copiii: se refuza dreptul la viata al nou-nascutilor!

Salvati Copiii: se refuza dreptul la viata al nou-nascutilor!

0

Reducerea bugetului alocat nou-nascutilor, o masura ilegala, neconstitutionala, antieuropeana! Organizatia Salvati Copiii aduce in prim-plan marturiile unor reputati medici, care se lupta cu neajunsurile grave ale sistemului medical!

Salvati Copiii: 50% dintre copiii pe care ii pierdem anual ar putea fi salvati

Salvati Copiii trage un semnal de alarma cu privire la finantarea insuficienta a sectiilor de neonatologie in 2015! Salvati Copiii a transmis o solicitare scrisa catre Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii, ca urmare a semnalelor venite din partea personalului medical, care nu dispune, ca si in 2014, la jumatatea anului, de alocarile bugetare preconizate pentru anul in curs.

Mortalitatea infantila ramane un capitol nefericit pentru Romania, plasand tara noastra pe primul loc in Uniunea Europeana, cu o rata a mortalitatii infantile mai mult decat dubla (8.5%) fata de media europeana de 3.7%. Romania se afla in urma chiar si a unor state din Europa Centrala si de Est care urmaresc integrarea europeana (Albania, Serbia) si care au inregistrat, conform datelor Eurostat, un ritm de descrestere anuala a mortalitatii superior Romaniei.

Conform analizelor Salvati Copiii, 50% dintre copiii pe care ii pierdem anual ar putea fi salvati prin dotarea maternitatilor si sectiilor de nou-nascuti cu echipamente medicale performante si personal adecvat si prin dezvoltarea de programe suport pentru gravide, mame si copii.

Salvati Copiii, despre includerea nou-nascutilor, alaturi de adulti, in Actiunea prioritara ATI

Strategia Nationala de Sanatate 2014-2020 stabileste, fara echivoc, ca,“in mod prioritar sunt vizate reducerea mortalitatii infantile si a riscului de deces neonatal prin cresterea accesului la ingrijiri adecvate in unitati regionale pentru nou-nascutii cu risc de deces neonatal si intarirea componentei de screening-ul neonatal”. Ce vorbe mari!

Noua structura de organizare a finantarii sistemului de sanatate pe actiuni prioritare nu tine seama de particularitatile medicale si pe aspectul etic exceptional al ingrijirii nou-nascutilor prematuri, pentru care actul medical inseamna, mai mult decat in cazul celorlalti pacienti, absolut singura punte catre viata. Copiii nou-nascuti sunt inclusi, alaturi de adulti, in Actiunea prioritara ATI (Anestezie-Terapie Intensiva), creand disfunctionalitati grave, dar si o situatie de discriminare si incalcare a principiului constitutional al prioritizarii politicilor si masurilor pentru copii.

“Reamintim ca, prin refuzul dreptului la viata al nou-nascutilor, este incalcat grav principiul interesului superior al copilului care se impune, conform legii, in orice decizie a autoritatilor administrative, organelor legislative sau instantelor judecatoresti. Acest principiu este o norma de drept material, o regula fundamentala de interpretare juridica si o obligatie procedurala pentru toate autoritatile (institutiile de asistenta sociala publice sau private, instantele judecatoresti, autoritatile administrative sau organele legislative). Consacrarea in dreptul intern a acestui principiu s-a produs prin: Conventia ONU cu privire La drepturile copilului, ratificata de Romania inca din 1990, Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene Constitutia Romaniei si Legea 272/ 2004 cu privire la drepturile copilului”, declara Gabriela Alexandrescu, presedinte executiv al Organizatiei Salvati Copiii.

Doua neajunsuri grave ale sistemului medical destinat nou-nascutilor

Ingrijorarile medicilor neonatologi converg catre doua neajunsuri grave ale sistemului medical destinat nou-nascutilor:

— Insuficienta finantare si nerespectarea termenelor trimestriale de alocari bugetare. Reducerea cu o treime a bugetelor, intr-un domeniu medical dominat de urgente, si transmiterea iresponsabila a resurselor financiare in doi timpi, la inceputul si sfarsitul anului, constituie acte de nerespectare a dreptului la viata al fiecarui nou-nascut.

— Includerea adultilor si a copiilor intr-o singure actiune prioritara — Anestezie-Terapie Intensiva (ATI) reprezinta nu doar o idee nefunctionala, reclamata de catre medici ca fiind discriminatorie la adresa copiilor, si o ignorare a prioritatii ingrijirii nou-nascutului, asa cum rezulta din Strategia Nationala de Sanatate.

Salvati Copiii difuzeaza mesajele unor cunoscuti neonatologi: situatia este extrem de grava!

– Dr. Adrian Craciun, sef de sectie neonatologie la Maternitatea Cantacuzino, Bucuresti: “Pana la finalul anului 2014, cu multe insistente din partea Salvati Copiii la Ministerul Sanatatii, am primit un buget de 571 000 de lei, pentru 4 programe destinate nou-nascutilor. Anul acesta, totalul previzionat este de 126 000 de lei, mai putin de un sfert fata de anul trecut. Trei programe au fost desfiintate si am fost incadrati in programul de terapie intensiva, la un loc cu adultii, o miscare foarte nepotrivita pentru nou-nascutii prematuri, a caror ingrijire este foarte costisitoare. Pentru terapie intensiva neontala este esential sa beneficieze de un program special, cu fonduri corect alocate. Deja am epuizat intreg bugetul primit in acest an, mai supravietuim din economiile de anul trecut”.

– Dr. Livia Ognean, medic neonatolog la Maternitatea Spitalului Judetean de Urgenta Sibiu: “In 2014 am primit 300 000 de lei si, in 2015, doar o treime alocata pana la finalul anului, adica 90.000 de lei. Subprogramul de prevenire a deceselor neonatale din programul ‘Sanatatea Femeii si Copilului’ a fost mutat sub aripa ATI adulti/ copii, dar fara un buget clar prevazut, fara bani, am primit doar ‘firimiturile’ de la ATI adulti. A fost o idee mai veche, pentru ca sa poata beneficia de program si spitalele care ingrijesc nou-nascuti, dar care nu au si maternitate in componenta. Nu a fost o idee buna, in conditiile in care nu s-au alocat si fonduri suficiente. Din pacate, cu doar o treime din bugetul de anul trecut noi nu putem supravietui, trebuie sa ne rugam de spital sa ne cumpere cele necesare din fondurile proprii”

– Dr. Ligia Blaga, sef de sectie neonatologie la Spitalul Judetean de Urgenta Cluj Napoca: “Situatia bugetului este extrem de grava in sectia noastra, am primit foarte putini bani fata de anul trecut (200 000 lei in 2015, fata de 620 000 in 2014). Fiind la finalul trimestrului 2, am comandat o parte din necesarul de consumabile, insa a trebuit sa ne oprim pentru ca depasisem bugetul. Nu inteleg ce cautam noi in acest program ATI, mai ales ca nu toti prematurii sunt cazuri critice si terapia intensiva neonatala nu inseamna doar pacienti care necesita interventii chirurgicale. Poate ar trebui sa existe niste criterii clare despre ce inseamna pacient critic. Nu putem restrictiona accesul copiilor la ingrijire de calitate. Suntem foarte ingrijorati, caci tratamentul acestor copii prematuri este costisitor si programul national era destinat si acoperirii de consumabile: senzori pulsoximetre, senzori incubatoare si perfuzii, pentru care acum nu mai avem buget. Este o anomalie, o discriminare pentru acesti copii”.

– Dr. Sorana Iftimia, sef de sectie neonatologie la Spitalul Judetean de Urgenta Piatra Neamt: “Pentru ca suntem o maternitate de nivel 2, desi tratam si aici prematuri in stare grava (destinati maternitatilor de nivel 3), am primit pana acum doar 7.000 de lei in primul trimestru si nu avem nicio promisiune si nicio alocare in plus pana la finalul anului. Pe acestia deja i-am cheltuit pentru achizitionarea unor senzori de pulsoximetre si ne mai folosim din ce am cumparat anul trecut si din ce ne mai da spitalul de la AȚI adulti. Mai mult decat atat, nu avem pana acum niciun contract incheiat pentru service-ul echipamentelor si a trebuit sa scoatem din functiune doua incubatoare, pentru ca nu avem fonduri care sa acopere costurile cu reparatiile. Am facut referat pentru fonduri la Ministerul Sanatatii, insa nu am primit niciun raspuns. Nu ne putem descurca altfel”.

– Dr. Mihaela Vintila, sef de sectie neonatologie la Spitalul Judetean de Urgenta Pitesti: “Noi, pentru ca suntem maternitate de nivel 2, am fost exclusi din programul de terapie intensiva neonatala, desi ingrijim si cazuri grave de bebelusi nascuti prematur. Fondurile s-au sistat, banii de la Ministerul Sanatatii se duc doar catre unitatile mari, care au in componenta sectii de terapie intensiva neonatala. Noi avem doar un compartiment de 10 paturi, nu putem forma o sectie de sine statatoare. Acum beneficiem doar de fonduri din programul pentru prematuri, dar din care nu putem achizitiona consumabile pentru terapie intensiva, iar acestea sunt cele mai scumpe: senzori, circuite de ventilatie etc. Pentru anul acesta, ne-am descurcat cu ce mai cumparasem din rezervele de anul trecut, dar nu stiu ce vom face in continuare”

– Dr. Mirela Siminel, sef de sectie neonatologie la Maternitatea Filantropia Craiova: “Situatia in sectia noastra este foarte grava, nu suntem incadrati niciunde si nu am primit deloc fonduri dupa noua lege. Acum ni s-a cerut sa facem memorii justificative si sa solicitam bani de la Ministerul Sanatatii. Nu intelegem cum s-a facut aceasta repartizare, mai ales ca indeplinim toate criteriile prevazute in lege pentru Compartimentul de Terapie Intensiva Neonatala si primim cazuri grave din tot judetul Dolj si imprejurimi. Bugetul in 2014 a fost de 130.000 iar anul acesta am avut doar 30.000 la inceputul anului, mai putin de un sfert fata de anul trecut, pe care i-am cheltuit pe achizitionarea de circuite de ventilatie. Acum mai supravietuim din donatii si din ce ne mai aloca spitalul”.

– Dr. Mihaela Demetrian, sef de sectie neonatologie la Maternitatea Filantropia Bucuresti: “Sectia noastra este printre cele mai mari din tara, ingrijim aprox. 400 de bebelusi nascuti prematur, din care 150 cu prematuritate extrema. Anul acesta previziunea bugetara este de 126.000 de lei, la un sfert fata de fondurile de anul trecut. Pana acum stam bine, intrucat avem rezerve serioase de consumabile de anul trecut, intrucat ultimele realocari bugetare au venit in decembrie. Suntem optimisti, speram la o noua rectificare in a doua jumatate a anului”.

Organizatia Salvati Copiii solicita Ministerului Sanatatii:

1. Alocarea urgenta, pentru anul in curs, a fondurilor adecvate pentru sectiile de neonatologie, astfel incat acestea sa asigure echipamentele medicale functionale si consumabile necesare interventiilor lor care au singur scop — respectarea dreptului la viata al copiilor nou-nascuti;

2. Respectarea obligatiei constitutionale de a concretiza cu claritate, atat prin masuri administrative, cat si financiare, rolul primordial al ingrijirii medicale de urgenta pentru nou-nascuti, prin crearea unei actiuni prioritare care sa se adreseze doar acestor copii.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.