Sanatate... cu 25% in plus la salarii. Ordonanta e gata!

Sanatate… cu 25% in plus la salarii. Ordonanta e gata!

1

Avem ordonanta, e finalizata!, a anuntat premierul Victor Ponta, referindu-se la majorarea salariilor din Sanatate cu 25%, din 1 octombrie 2015. Beneficiari – 200.000 de medici si asistente. Nu au fost uitati medicii rezidenti!

Victor Ponta: cei 25% in plus, la salariile actuale din Sanatate

“Avem ordonanta, e finalizata, prin care prevedem de la 1 octombrie cresterea cu 25% a salariilor actuale pentru tot personalul din Sanatate. Vreau sa fiu atat de clar incat toata lumea, care vrea sa auda si sa inteleaga limba romana. E vorba de salariile actuale, 25% la salariile actuale, nu la alte calcule, la alte povesti, pentru toata lumea care lucreaza in sistemul sanitar”, a declarat premierul Victor Ponta.

Explicatia Executivului: masura a fost luata în scopul cresterii motivarii personalului din sistemul public sanitar si, implicit, a stoparii migratiei cadrelor medicale catre locuri de munca din strainatate.

“Putem de la 1 octombrie anul acesta sa aplicam o crestere de 25% la salariul actual pentru tot personalul din Sanatate: asta inseamna (…) 181.000 de persoane in reteaua Ministerului Sanatatii si a autoritatilor publice locale si 12.380 de persoane in ministerele si institutiile care au propria retea, Interne, Aparare, SRI si celelalte. Impactul bugetar anual este in jurul sumei de 1,7 miliarde lei”, a declarat acum cateva zile Ponta.

OUG prevede majorarea cu 25% a cuantumului sporurilor pentru conditii de munca, al sporului de ture, al sporului de noapte, al tarifului orar pentru orele de garda si al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut, solda lunara bruta/salariul brut lunar.

De aceste cresteri salariale va beneficia personalul din unitatile sanitare publice cu si fara paturi, centrele de diagnostic si tratament, centrele medicale, centrele de sanatate, centrele de sanatate multifunctionale, unitatile specializate de urgenta si transport sanitar publice, inclusiv unitatile sanitare aflate in subordinea ministerelor si institutiilor cu retea sanitara proprie, personalul din cabinetele medicale organizate la nivelul unitatilor penitenciare, personalul din reteaua de medicina scolara, asistenta medicala comunitara, precum si alte unitati sanitare si medico-sociale publice aflate in subordinea Ministerului Sanatatii. de aceste majorari salariale beneficiaza si personalul din cadrul Institutului National de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca si a serviciilor de expertiza medicale aflate în subordinea Caselor teritoriale de Pensii.

Facilitati pentru medicii rezidenti

Se majoreaza cu acelasi procent – 25%, respectiv de la 3.100 de lei la 3.875 de lei, plafonul stabilit pentru salariul lunar brut/solda lunara bruta lunara în functie de care se acorda bursa de rezidentiat. Aceasta modificare va conserva dreptul medicilor rezidenti de a beneficia si dupa majorarea salariala decisa astazi de bursa de rezidentiat în cuantum lunar de 670 de lei.

Alaturi de tinerii specialisti din învatamant, si cei din Sanatate, inclusiv medicii rezidenti care au pana la 35 de ani la data depunerii cererii pentru repartizarea unei locuinte ANL, pot primi repartitii în cel mult trei ani de la împlinirea acestei varste, a anuntat Guvernul. Locuintele pentru tineri destinate închirierii, inclusiv cele construite si destinate în mod exclusiv închirierii tinerilor specialisti din învatamant sau sanatate, sunt proprietate privata a statului. Aceste locuinte sunt administrate de autoritatile administratiei publice locale ale unitatilor administrativ-teritoriale si ale sectoarelor municipiului Bucuresti în care acestea sunt amplasate.

Share.

1 Comment

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.