Îngrijirea sănătății mintale pentru dezvoltarea incluzivă a comunității

1

Fundația de Abilitare Speranța, Organizația Salvați Copiii Filiala Timiș, din România și Primăria Plandiște din Serbia își reunesc eforturile pentru creșterea calității vieții copiilor cu tulburări de sănătate mintală sau risc de tulburări de sănătate mintală din zona Timiș-Plandește, prin implementarea unui set integrat de politici regionale și măsuri eficiente de prevenire, intervenție și compensare.

Organizația Mondială a Sănătății dezvăluie că tulburările mintale sunt de departe principala cauză a bolilor cronice care afectează populația Europei. Acestea sunt boli non-contagioase și reprezintă 81,3% din povara bolii pentru populația UE (OMS/2015).

Nevoile copiilor în grădinițe și școli sunt ignorate de cele mai multe ori, ceea ce face ca diagnosticul și intervenția să fie întârziate până când tulburările devin clinice. Din nefericire, sistemul rămâne concentrat pe spitale, cu îngrijire primară și ambulatorie mică, ceea ce duce la servicii de îngrijire învechite și ineficiente (Comisia Europeană, 2016).
Dorim să contribuim la schimbarea acestor probleme ale sistemului prin instituirea a două Centre de intervenție și sprijin pentru sănătate mintală pentru copii (Timișoara și Plandiște), accesibile în comunitate, pentru comunitate: 800 de copii vor beneficia în urma acestui proiect.

Împreună avem plăcerea de a vă anunța lansarea proiectului Îngrijirea sănătății mintale pentru dezvoltarea unei comunități incluzive, finanțat în cadrul Programului INTERREG IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia, eMS code RORS 353.

Evenimentul va avea loc în data 24 Octombrie 2019, la Hotel Check Inn, începând de la ora 16.00.
Obiectivele proiectului:

  1. Implicarea comunității pentru creșterea accesului la îngrijirea sănătății mintale și educație pentru copiii aflați în risc sau cu tulburări de sănătate mintală în zona de frontieră a județului Timiș, România și Banatul de Sud, Serbia
  2. Prevenirea apariției tulburărilor de sănătate mintală sau remedierea consecințelor acestora prin dezvoltarea și furnizarea de servicii de intervenție și asistență specializate pentru minim 500 de copii și familiile acestora din zona Timiș-Plandește.

Astfel sunt înfiintate 2 Centre de intervenție și sprijin pentru sănătate mintală – un model inovator de bune practici în sistemul de îngrijire a sănătății mintale a copilului, accesibil în comunitate, pentru comunitate.
Ateliere / sesiuni de formare pentru părinții, profesorii și membrii comunității pentru a satisface nevoile de informare și pentru a sensibiliza asupra nevoilor complexe ale copiilor cu risc sau cu tulburări de sănătate mintală, precum și oportunități de creștere inteligente (verzi)
800 de copii care vor participa la evaluarea stării de sănătate mintală
măsuri preventive (activități psihosociale / activități educaționale după școală) pentru 500 de copii și 250 de părinți
intervenție de specialitate (medicină, psihologie clinică, logopedie, ergoterapie, kinetoterapie) pentru 100 de copii

DESPRE PARTENERI:
Fundația de Abilitare Speranța are o experiență de peste 27 de ani în domeniul serviciilor de sprijinire, abilitare și reabilitare a copiilor cu dizabilități și nevoi speciale, informarea, consilierea și sprijinirea părinților și cadrelor didactice, precum și implicarea în recunoașterea dreptului la educația incluzivă a copiilor din România. Fundația de Abilitare Speranța este o organizație resursă și suport pentru realizarea incluziunii sociale si educaționale.
Organizația Salvați Copiii – Filiala Timiș este o organizaţie de utilitate publică cu peste 26 de ani de activitate, a cărei misiune este de a garanta egalitatea de şanse pentru toţi copiii, indiferent de mediul din care acestia provin, prin programe dedicate atât copiilor, cât şi părinţilor şi specialiştilor. În tot acest timp ne-am dedicat copiilor aflaţi în situaţii vulnerabile: copii cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate, copii aflaţi în risc de abuz, copii aflaţi în risc de exploatare, copii ce provin din medii socio-economice precare etc.
Primăria Plandiște din Serbia are o experiență îndelungată în gestionarea multiculturalității etnice și religioase pentru copii și tineri și a cărei prioritate în ultimii ani a fost organizarea și implicarea în activități de tineret în următoarele domenii: tineret și sport, educație și informare, cultură și timp liber, ecologie, sănătate și asistență socială, securitate, ocuparea forței de muncă, turism, societatea civilă.

Share.

1 Comment

  1. Pingback: Îngrijirea sănătății mintale pentru dezvoltarea incluzivă a comunității • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.