Sandesc anunta: cursuri de prim ajutor in scoli!

Sandesc anunta: cursuri de prim ajutor in scoli!

0

Program de educatie medicala in scoli, focalizat pe resuscitare! Prof. dr. Dorel Sandesc, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, a dat detalii. Nu intamplator: 150.000 de romani mor anual de inima!

Afirmatia vine in contextul Zilei Mondiale a Inimii – 29 septembrie. Estimarile indica date la fel de alarmante pe viitor, in special prin contributia factorilor de risc cardiovascular: hipertensiune arteriala, dislipidemie, fumat, obezitate, diabet zaharat, sedentarism.

“Trebuie sa avem acces la spatii verzi, la alimente sanatoase, la spatii fara fumat, alcool si fast-food. Va reamintesc ca in ciuda unor evolutii imbucuratoare, Romania se afla, inca, in topul clasamentului european in ceea ce priveste mortalitatea cardiovasculara”, a declarat conf. dr. Ioan Mircea Coman, presedintele Fundatiei Romane a Inimii.

Sandesc, despre programul de educatie medicala in scoli: beneficiari, pana la 25% dintre elevii din Romania

Prof. dr. Dorel Sandesc, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, a precizat ca Romania are nevoie ca toate planurile din domeniul sanatatii sa vina de la profesionisti, pentru ca acestia sunt cei care cunosc realitatea, si nu din cabinete birocratice din minister! Astfel, sansele de implementare a programelor sunt maxime.

“De la precedenta sarbatoare a inimii, am reusit sa concepem un program educational pe partea de preventie. Astfel, Ministerul Sanatatii a depus la Ministerul Fondurilor Europene, si speram ca va fi acceptat, un program de educatie medicala in scoli, focalizat pe resuscitare. Dorim ca prin acest program sa asiguram elevilor cursuri de prim ajutor”, spune prof. dr. Dorel Sandesc.

“Dorim ca de acest program ambitios sa beneficieze pana la 25% dintre elevii din Romania si pentru aceasta vom asigura resursa umana reprezentata de medici tineri din cardiologie, anestezie, terapie intensiva si medicina de urgenta”, a adaugat Sandesc.

Programele de infarct au salvat 750 – 1.000 de vieti in fiecare an

Programul de tratament invaziv al infarctului miocardic acut, lansat in 2010 de catre Ministerul Sanatatii, este considerat un succes de catre specialisti.

“Introducerea programelor de infarct a dus la salvarea intre 750 si 1.000 de vieti in fiecare an. Acest program este poate cel mai bun program care a fost implementat in ultimii 20-25 de ani intr-o cooperare dintre o societate profesionala si Ministerul Sanatatii. In continuare trebuie sa ne implicam mai mult in preventie. Obiectivul Societatii Romane de Cardiologie este reducerea impactului bolilor cardiovasculare. In Romania, peste 60% din populatie moare din cauza bolilor cardiovasculare in timp ce media europeana este de 48%, iar din acest motiv avem nevoie de programe de preventie”, a declarat dr. Gabriel Tatu-Chitoiu, presedintele Societatii Romane de Cardiologie.

“Promenada Inimilor”, in 30 de orase

Fundatia Romana a Inimii, Societatea Romana de Cardiologie si Forumul National de Preventie, in parteneriat cu Rotary 2241 organizeaza, pentru al treilea an consecutiv, in 30 de orase, in saptamana 27 septembrie — 3 octombrie, campania “Promenada Inimilor”, cu scopul promovarii activitatii fizice.

“Promenada Inimilor” va fi organizata in Alba Iulia, Alexandria, Arad Bistrita, Braila, Brasov, Campia Turzii, Caransebes, Cluj, Constanta, Craiova, Dej, Focsani, Gherla, Giurgiu, Iasi, Onesti, Oradea, Ramnicu-Valcea, Reghin, Satu-Mare, Sibiu, Sighetu Marmatiei, Slobozia, Suceava, Targu Jiu, Timisoara, Targu-Mures, Vaslui si Chisinau. Sunt asteptati peste 10.000 de participanti.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.