Sandesc dezleaga "enigma" cresterii salariilor in Sanatate

Sandesc dezleaga “enigma” cresterii salariilor in Sanatate

0

Cheltuieli taiate, disponibilizari, pacienti afectati? Multe s-au spus despre efectele cresterii salariilor in Sanatate si s-au lansat ipoteze despre modul in care se va face. Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, prof.dr. Dorel Sandesc, dezleaga “enigma”!

Sandesc: nu este asa, nu vor rezulta conditii mai proaste de ingrijire pentru pacienti

“Trebuie spus de la inceput ca aceasta crestere salariala nu va afecta in niciun fel celelalte capitole bugetare ale spitalelor. Solutia care s-a gasit si este una foarte pragmatica este ca, individual, fiecare spital sa-si calculeze ponderea in bugetul sau a acestei cresteri procentuale a salariilor si, in functie de aceasta pondere, se va aplica un coeficient de multiplicare a bugetului pe care spitalul il primeste pentru serviciile facute, astfel ca aceste fondui vor fi securizate si directionate specific pentru cresterile salariale, fara a se afecta celelalte capitole, cum s-a spus si nu pe buna dreptate, insinuandu-se ideea ca aceste cresteri vor avea ca rezultat conditii mai proaste de ingrijire pentru pacienti. Nu este asa, fondurile sunt asigurate prin acest mod de calcul care este foarte corect si exact”, a declarat, pentru Televiziunea Medicala, prof.dr. Dorel Sandesc, secretarul de stat in Ministerul Sanatatii.

Au fost vehiculate mai multe variante ale punerii in aplicare a cresterii salariilor in Sanatate

“Managerii, pana in prezent, s-au gandit doar la doua solutii ca sa respecte legea si sa isi salveze postul: fie iau bani de la medicamente si servicii de intretinere (ca utilitatile tot atata costa, indiferent de ce salarii ai de plata), fie concediaza din personalul si asa insuficient. In ambele cazuri, pacientul are de suferit instant, iar prapastia dintre bolnav si medic se adanceste”, suna o opinie.

Premierul Victor Ponta sugera, ca sursa a banilor necesari cresterii salariilor in Sanatate, de la 1 octombrie, economiile facute de sistemul de sanatate dupa introducerea cardului de sanatate. Cresterea salariala urmeaza sa se faca din banii economisiti in sistem, prin introducerea cardului de sanatate si reducerea preturilor la medicamente, a precizat si Federatia Sanitas.

Impactul bugetar al acestei cresteri, pentru circa 220.00 de persoane, ar fi de 1,7 miliarde de lei anual.

“Dublarea salariilor pentru toti salariatii din sistem in termen de 2 ani o consideram fezabila si sustenabila, iar prima transa de 25 % este una acceptabila pentru salariatii pe care ii reprezentam (104.000 membri Sanitas, din toate categoriile profesionale)”, a precizat recent seful acestei federatii sindicale, Leonard Barascu.

Iata cine beneficiaza de cresterea salariilor in Sanatate.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.