Sandesc: Institutul Regional de Oncologie, la Timisoara!

Sandesc: Institutul Regional de Oncologie, la Timisoara!

0

Prof.dr. Dorel Sandesc, secretar de stat in MS, anunta ca cladirea de la marginea Timisoarei, care urma sa gazduiasca candva Spitalul Municipal, are un viitor. Acolo va fi Institutul Regional de Oncologie Timisoara!

Institutul Oncologic va fi amplasat la marginea orasului Timisoara, pe o suprafata de 5,5 hectare, aflata in proprietatea Ministerului Sanatatii, prin DSP Timis.

In aceasta zona a fost demarata, inca din anul 1994, construirea unui spital municipal, proiectul fiind abandonat. Intentii legate de cladirea in “eterna” constructie de pe Calea Torontalului de a realiza acolo Institutul Regional de Oncologie au mai fost, insa cu materializarea lor s-a stat mai prost. Intre timp, imobilul s-a degradat si a ajuns o pata pe obrazul orasului.

Ministerul Sanatatii anunta, acum, are in vedere dezvoltarea unui institut oncologic in zona Banatului inca din anul 2009 când a propus infiintarea acestuia prin HG. in anul 2012, Ministerul Sanatatii a realizat Studiul de Prefezabilitate si Studiul de Fezabilitate pentru Institutul Regional de Oncologie Timisoara, documente in care sunt propuse solutiile concrete de preluare a unei parti din constructia existenta si dezvoltarea acesteia intr-un obiectiv modern si complex. Institutul va include servicii ambulatorii, de spitalizare de zi, spitalizare continua si paliatie, precum si spatii dedicate activitatii didactice.

Nu pentru Spitalul Regional de Urgenta, da pentru Institutul Regional de Oncologie

La propunerea Ministerului Sanatatii, Consiliul Interministerial de avizare a lucrarilor publice de interes national a dat unda verde demararea lucrarilor de constructie a ceea ce va fi Institutul Regional de Oncologie Timisoara.

“Timisoara nu a fost inclusa pe lista centrelor in care se vor construi Spitale Regionale de Urgenta cu finantare europeana, ca in cazul oraselor Iasi, Cluj si Craiova. Mai mult, spre deosebire de alte centre universitare medicale traditionale (Bucuresti, Cluj, Iasi), Timisoara nu dispune de un Institut Regional de Oncologie. Ca urmare, era imperios necesara dezvoltarea unui astfel de obiectiv si in aceasta regiune. Finantarea constructiei va fi asigurata din mai multe surse de finantare, inclusiv fonduri europene destinate construirii de cladiri verzi”, a declarat prof.dr. Dorel Sandesc, secretar de stat in Ministerul Sanatatii.

De precizat ca Ministerul Sanatatii colaboreaza cu Ministerul Mediului pentru realizarea, ca proiecte pilot, a doua spitale – Institutul Regional de Oncologie Timisoara si Institutul de Boli Cardio-Vasculare “C.C. Iliescu” Bucuresti, care functioneaza in prezent intr-o cladire cu risc seismic ridicat. Investitiile se vor face cu fonduri europene destinate construirii de “cladiri verzi”.

De ce… Institutul Regional de Oncologie? Date ingrijoratoare pentru Timisoara

Cancerul reprezinta, la noi, o problema majora de sanatate publica, a doua cauza de mortalitate dupa bolile cardiovasculare. In România sunt diagnosticate, anual, 78.800 cazuri noi de cancer anual. Timisoara si zona de vest a României au o rata a afectiunilor oncologice peste media nationala!

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.