Sanitas si Solidaritatea Sanitara anunta cand vin “adevaratele” proteste

0

Start si nu prea la… proteste! Federatii sindicale precum Sanitas si Solidaritatea Sanitara explica de ce au ramas “pe tusa”.

Cei de la Sanitas sustin ca, inca din prima zi de la instalarea in functie a ministrului sanatatii, au solicitat rezolvarea inechitatilor salariale, majorarea salariilor cu 25% pentru 2016, aprobarea noului regulament de sporuri, aprobarea unui nou normativ de personal, deblocarea de posturi pentru anul 2016, pentru deficitul de personal creat in perioada 2010 – 2013, perioada in care se angaja un salariat la sapte posturi vacantate!

“Solicitarile sunt cuprinse in mare parte si in acordul semnat in data de 26.02.2016 intre Federatia Sanitas si Ministerul Sanatatii. La intalnirea avuta in data de 14.03.2016, cu ocazia dezbaterii publice “Nu agresati cadrele medicale”, am solicitat expres ministrului sanatatii sa-si precizeze pozitia fata de solicitarile noastre, iar ministrul a reconfirmat dezideratele convenite pana la aceasta data”, explica Sanitas.

Asa ca acest lucru ii determina sa continue negocierile: “in situatia in care observam ca Ministerul Sanatatii nu isi respecta angajamentul, vom face uz de toate mijloacele legale de lupta sindicala pe care le avem la dispozitie”.

Solidaritatea Sanitara ia in considerare posibilitatea unor adevarate proteste, daca negocierile nu vor avea rezultatul asteptat!”, a precizat aceasta federatie. Insa, “este problematic sa protestam alaturi de organizatii care nu au vocatie legala la proteste pentru apararea salariatilor, cum sunt ONG-urile, si nu putem participa la proteste alaturi de institutii ale statului, cum este Colegiul Medicilor, acestea avand o cu totul alta menire. De asemenea, nu putem fi solidari cu o organizatia patronala care si-a anuntat participarea la proteste, atata timp cat exista un grad ridicat de nemultumire a salariatilor fata de calitatea lor de angajatori, respectiv fata de nivelul de salarizare si de conditiile de munca pe care le asigura”.

Cat despre revendicari, acestea ar fi preluate, sustine Solidaritatea Sanitara, din lista sa de solicitari! Insa sunt insuficiente, gresit copiate, iar protestul actual – inadecvat pentru rezolvarea problemelor structurale cu care se confrunta sistemul sanitar!

“Suferintele salariatilor sunt reale, acestia fiind indreptatiti la toate drepturile pe care le-am solicitat in mod constant si la actiuni de protest ce ar putea cu adevarat sa le schimbe situatia. Sunt afectati de problemele sistemului toti angajatii din Sanatate, nu doar medicii, la care se adauga pacientii”, transmite Solidaritatea Sanitara. Insa actualul protest, unul simbolic, dupa cum spun acesti sindicalisti, risca sa functioneze mai curand in defavoarea salariatilor din Sanatate!

Solidaritatea Sanitara reaminteste ca a declansat consultari obligatorii privind disponibilitatea membrilor de a participa la ceea ce numeşte “adevarate actiuni de protest”, dar si pentru privind stabilirea revendicarilor.

Circa 20.000 de medici si asistenti medicali sunt, de luni, in greva japoneza. Actiunea de protest este organizata de Federatia Sindicala ”Hipocrat” si Camera Federativa a Sindicatelor Medicilor din Romania. La proteste s-au alaturat Societatea Nationala a Medicinei de Familie si Alianta Medicilor.

Foto: https://www.facebook.com/FederatiaSanitasRomania

Citeste si: Greva! Ce transmit sindicatele pentru medici si asistenti. UPDATE. Anuntul lui Ciolos privind salariile

Share.

Leave A Reply