Saptamana Europeana a Vaccinarii in... intrebari si raspunsuri

Saptamana Europeana a Vaccinarii in… intrebari si raspunsuri

0

Intre 20 si 25 aprilie 2015 va fi marcata Saptamana Europeana a Vaccinarii. In Romania, sub sloganul „Prevenire. Protectie. Imunizare.”, se vor derula activitati de informare si implicare a publicului. De pilda, a fost pregatit un set de intrebari si raspunsuri!

Saptamana Europeana a Vaccinarii – raspunsuri care sa clarifice numeroase idei preconcepute

Saptamana Europeana a Vaccinarii – Bolile infectioase si epidemiile mai fac victime in zilele noastre?
DA. Continua sa existe boli infectioase care produc suferinte si decese, precum rujeola, rubeola, tusea convulsiva (Pertussis) si tetanusul neonatal. Potrivit OMS, se înregistreaza 1,4 milioane decese prin boli care pot fi prevenite prin vaccinare, la copii sub 5 ani.

Saptamana Europeana a Vaccinarii – In conditiile actuale de igiena si sanitatie, mai sunt necesare vaccinarile?
DA. Bolile împotriva carora se face vaccinare reapar, daca oprim programele de imunizare. În timp ce o igiena mai buna, spalatul pe maini si apa curata pot proteja oamenii împotriva unor boli ca gripa si holera, cele mai multe virusuri se raspandesc, indiferent de cat de curati suntem. Daca oamenii nu sunt vaccinati asa-numitele boli vechi reapar rapid, ca de exemplu rujeola.

Saptamana Europeana a Vaccinarii – Este adevarat ca multi oameni care contracteaza boli infectioase au fost de fapt vaccinati?
NU. Cei mai multi oameni care sufera de boli evitabile prin vaccinare nu au fost vaccinati. Este adevarat insa ca, din cauza complexitatii sistemului imunitar, nici un vaccin nu ofera protectie 100%, iar adesea protocoalele de vaccinare nu sunt riguros respectate: peste 90% din cazurile de rujeola raportate în anul 2009 au primit mai putin decat cele doua doze recomandate de vaccin rujeolic.

Saptamana Europeana a Vaccinarii – Este mai bine sa capeti imunitate de la boala decat prin vaccinare?
NU. Vaccinurile ofera sistemului imunitar informatii suficiente pentru a lupta împotriva unui virus invadant si pot preveni complicatii grave si decesul. Este adevarat ca bolile ofera sistemului imunitar mai multe informatii decat vaccinurile. Sistemul imunitar necesita insa numai o anumita cantitate de informatie pentru a recunoaste un micro-organism invadant, in consecinta, vaccinurile sunt pe deplin capabile sa ofere imunitate pe termen lung.

Saptamana Europeana a Vaccinarii – Este adevarat ca vaccinarile sunt insotite de multe efecte adverse, iar în unele cazuri chiar de decese?
NU. Vaccinurile au efecte adverse, dar nici unele dintre acestea nu sunt atat de severe ca bolile respective. Toate tratamentele medicamentoase inclusiv vaccinarea, pot avea efecte adverse. Dar durerea, febra moderata si chiar unele efecte adverse grave extrem de rare trebuie sa fie comparate cu consecintele contractarii bolii împotriva careia se vaccineaza; în cazul poliomielitei, de exemplu, aceste consecinte pot include paralizia; unele boli “dezamorsate” prin vaccinare pot avea drept
consecinta chiar decesul.

Saptamana Europeana a Vaccinarii – Reprezinta bolile copilariei, împotriva carora se aplica vaccinarea, episoade rare, nefericite ale vietii?
NU. Bolile copilariei sunt serioase si pot conduce la complicatii severe. Boli precum rujeola, oreionul si rubeola sunt denumite bolile copilariei pentru ca de obicei afecteaza copiii, dar survin uneori si la adulti. Ele nu raman fara urmari negative si pot conduce la complicatii serioase, inclusiv sindromul
rubeolei congenitale.

Saptamana Europeana a Vaccinarii – Vaccinarea multipla la o singura prezentare poate creste riscul efectelor adverse la copii?
NU. Sistemul imunitar al copilului gestioneaza mai multe sute de corpi straini în fiecare zi si poate suporta mai multe vaccinuri administrate în acelasi timp. Anticorpii sunt proteine menite sa recunoasca micro-organismele invadante. Antigenele/anticorpii creati prin vaccinarea copilului sunt cantitativ nesemnificativi fata de cei “fabricati” în mod natural în timpul unei raceli sau simple dureri în gat.

Saptamana Europeana a Vaccinarii – Vaccinul combinat DTP (anti- difterie, tetanos, tuse convulsiva) sau vaccinul antipoliomielitic pot cauza sindromul mortii subite la sugar?
NU. Nu exista o corelatie documentata între aceasta vaccinare si sindromul mortii subite la sugar. Pe de alta parte, aceste patru boli pot cauza risc semnificativ de deces la copiii neimunizati.

Saptamana Europeana a Vaccinarii – mesaj: vaccinarea fiecarui copil este esentiala

Saptamana Europeana a Vaccinarii este o initiativa regionala condusa si coordonata de Biroul Regional pentru Europa al OMS si implementata de Statele Membre ale Regiunii europene. Saptamana Europeana a Vaccinarii promoveaza ca mesaj-cheie faptul ca vaccinarea fiecarui copil este esentiala pentru prevenirea bolilor si protejarea vietii.

Anul 2015 este al zecelea cand se marcheaza Saptamana Europeana a Vaccinarii. Tema campaniei este: Angajament pentru imunizare – cum poate Europa sa elimine bolile care pot fi prevenite prin vaccinare? Scopul campaniei este: Cresterea acoperirii vaccinale prin vaccinarea unui numar cat mai mare de copii ramasi nevaccinati / vaccinati incomplet (restanțieri) cu vaccinuri ROR si polio, în principal, noteaza DSP Bucuresti.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.