Saptamana Europeana de Prevenire a Cancerului de Col Uterin

Saptamana Europeana de Prevenire a Cancerului de Col Uterin

0

1776_articolAnul acesta, Coaliția de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, formată la inițiativa Fundației Renașterea, marchează Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, ce are loc în intervalul 21 – 27 ianuarie 2013, printr-o serie de evenimente reunite sub mesajul „Prevenirea cancerului de col uterin începe prin vaccinarea anti-HPV”.

Scopul acestei acțiuni este să sensibilizeze populația cu privire la acceptarea vaccinului HPV și creșterea încrederii în eficiența acestuia, astfel încât, în timp, prin vaccinare, numărul femeilor care dezvoltă cancer de col uterin să scadă semnificativ.

„Știm cu toții că sănătatea este cea mai de preț. Trebuie să facem tot ce ne stă în putință pentru a o păstra deoarece este mult mai ușor să previi decât să tratezi. Mesajul pe care Fundația Renașterea îl transmite femeilor este acela că putem preveni apariția cancerului de col uterin, printr-un regim de viață sănătos, prin controale medicale periodice și prin vaccin, realizare a medicinei moderne. Stă în puterea noastră să ne ferim de cancer, să diagnosticăm precoce orice afecțiune prin investigații medicale regulate și să ne salvăm sănătatea!” , a declarat Mihaela Geoană, Președintele Fundației Renașterea.

Potrivit European Cervical Cancer Association (ECCA), programele coerente de screening pentru cancerul de col uterin pot preveni până la 80% din cazurile de cancer de col uterin. În plus, vaccinurile contra HPV au o eficiență extrem de mare atunci când sunt administrate adolescenților și pot reduce rata îmbolnăvirii de cancer de col uterin chiar și mai mult.

„Atunci când suntem sănătoși este greu să ne gândim la ce trebuie făcut pentru a ne feri de boală, însă când ne uităm pe cifre realizăm cât de reală este amenințarea acesteia. În fiecare an, în România, mor 2000 de femei din cauza cancerului de col uterin și alte 3000 de femei își anunță familia că au fost diagnosticate cu acest tip de cancer. Boala aceasta distruge viața normală a femeii, poate destrăma familii și lăsa copii mici fără mame. De aceea, nici nu ar trebui să mai stăm pe gânduri când vine vorba de un vaccin care să ne protejeze, care să ne ferească de chinurile prin care trece o femeie cu cancer de col uterin”, spune Dana Războiu, Ambasador al Coaliției de Prevenire a Cancerului de Col Uterin în România.

În contextul în care aproape fiecare caz de cancer de col uterin poate fi prevenit, 60.000 de femei dezvoltă această boală în Europa în fiecare an, iar 30.000 mor din cauza ei. Potrivit ECCA, unul din motivele pentru care ne lovim de aceste cifre este reprezentat de faptul că multe țări (printre care și România) nu au adoptat încă programe eficiente și coerente de screening și de vaccinare, astfel că oamenii din aceste țări nu au acces la aceste mijloace de protecție. În al doilea rând, chiar și acolo unde aceste programe sunt în desfășurare, există multe femei care nu sunt la curent cu importanța acestor măsuri de precauție, așa că nu le folosesc.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, vaccinul anti-HPV este metoda de prevenție primară împotriva cancerului de col uterin. 

În România 6 femei mor zilnic din cauza cancerului de col uterin, ceea ce ne situează pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește mortalitatea cauzată de această afecțiune. Între timp, peste 20 de țări din cadrul Uniunii Europene desfășoară în acest moment campanii de vaccinare împotriva HPV, inclusiv Bulgaria și Cehia, cele două țări lansând astfel de programe în anul 2012.

Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin a fost creată special pentru a rezolva aceste probleme și pentru a crește gradul de conștientizare asupra cancerului de col uterin și a modalităților prin care poate fi prevenit.

Anul acesta, Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, în România, este marcată prin spectacolul de dans contemporan Un Tango Mas, susținut de Monica Petrică, prim-balerină a Operei Naționale București, și Răzvan Mazilu, dansator și coregraf. Reprezentația cu numărul 100 a acestui spectacol, montat sub direcția de scenă a regizorului Alexandru Dabija, este dedicată în exclusivitate prevenirii cancerului de col uterin în România.

Sursa: Televiziunea Medicala

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.