Saptamana pacientilor si Ziua Europeana a Drepturilor Pacientilor

0

Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni va organiza in perioada 17-24 aprilie a treia editie a Saptamanii pacientilor. Atentie, 18 aprilie este Ziua Europeana a Drepturilor Pacientilor!

”Am ales aceasta perioada pentru ca ziua de 18 aprilie este Ziua Europeana a Drepturilor Pacientilor si am vrut sa marcam acest moment si sa discutam despre drepturile pacientilor romani, sa atragem atentia asupra problemelor si sa implicam autoritatile in rezolvarea lor. Timp de o saptamana, prin diverse evenimente, dorim sa ne concentram pe problematica pacientilor si pe sistemul de sanatate. Vor participa aproximativ 200 de reprezentanti ai asociatiilor de pacienti din intreaga tara”, a declarat Radu Ganescu, presedintele COPAC.

Ziua Europeana a Drepturilor Pacientilor – care sunt principalele zece drepturi ale pacientilor comunitari: dreptul de a beneficia de ingrijire intr-un alt stat membru decat cel de origine; dreptul de a beneficia de tratament decontat de statul de origine in conditiile legii, daca ingrijirea medicala este oferita de sistemul din alt stat membru al Uniunii; informarea de calitate si asigurarea accesului la informatii, dreptul pacientilor de a fi ingrijiti de profesionisti in domeniu, care trebuie sa indeplineasca standardele de pregatire profesionale ale Uniunii; obtinerea copiilor dupa fisele medicale, la cerere, in orice situatie; recunoasterea retetelor in toate statele membre; tratament cu medicamente si substante sigure si eficiente, verificate in prealabil, dar si cu echipamente sigure; dreptul de a reclama eventuale efecte adverse ale medicamentelor si, nu in ultimul rand, dreptul de a beneficia de transfuzii de sange, tesuturi, celule sau transplant de organe la standardele de calitate si siguranta ale Uniunii.

Manifestari de Saptamana pacientilor

Saptamana pacientilor va incepe in ziua de 17 aprilie cu o masa rotunda pe tema Hemofiliei, 17 aprilie fiind Ziua Internationala a Hemofiliei. Va continua cu un eveniment de strada ce va marca Ziua Europeana a Drepturilor Pacientilor (18 aprilie), Forumul National al Asociatiilor de Pacienti (editia a VI-a, 23-24 aprilie) si o dezbatere pe tema Directive Cross Border, organizata impreuna cu European Patient Forum (COPAC este singura organizatie din Romania membra a European Patient Forum).

In cadrul Forumului National al Asociatiilor de Pacienti vom discuta despre accesul la medicamente si servicii medicale, asigurari private de sanatate, discriminarea pacientilor cronici, relatia media – asociatii de pacienti si comunicarea medic – pacient.

COPAC reuneste 12 organizatii nationale ale pacientilor: Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Infectate cu HIV/SIDA, Societatea de Scleroza Multipla din Romania, Alianta Nationala de Boli Rare din Romania, Asociatia Transplantatilor din Romania, Asociatia Persoanelor cu Thalasemie Majora, Asociatia Antiparkinson, Fundatia Baylor Marea Neagra, Asociatia Romana de Hemofilie, Asociatia pentru Sprijinirea Pacientilor cu Tuberculoza MDR, Asociatia Prader Willi Romania, Asociatia Romana de Cancere Rare si Asociatia Pacientilor Oncologici din Romania.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.