Sapte mituri demontate despre anticonceptionale

Sapte mituri demontate despre anticonceptionale

0

Ce este adevarat si ce este fals despre anticonceptionale: cauzeaza pete? ingrasa? le poti lua impreuna cu antibiotice? duc la infertilitate? Vezi ce argumente au specialistii!

Anticonceptionale cu… pauze: una din cele mai gresite conceptii

Mitul 1 despre anticonceptionale: Anticonceptionalele sunt sigure 100%. Fals! Anticonceptionalele nu pot sa te protejeze de bolile cu transmitere sexuala (cu exceptia prezervativului), iar eficienta anticonceptionalelor este in jur de 99,7% cu anumite variatii in functie de tipul acestora. Nici o metoda contraceptiva nu iti poate garante siguranta 100% impotriva sarcinilor nedorite (poate doar abstinenta totala sau sterilizarea chirurgicala), se arata intr-un material legat de contraceptie, promovat de DSP Brasov.

Mitul 2 despre anticonceptionale: in administrarea de anticonceptionale sunt necesare pauze. Fals! Ideea ca trebuie sa-i acorzi organismului tau o perioada de „odihna” in ceea ce priveste administrarea pilulelor este una din cele mai gresite conceptii. Practic, organismul ia o pauza in fiecare luna cand ai menstruatie. Nici macar aceasta pauza nu este absolut necesara din punct de vedere medical.

La unele femei se poate observa o usoara crestere in greutate

Mitul 3 despre anticonceptionale: Daca iau anticonceptionale ma ingras. Nu este adevarat. La unele femei se poate observa o usoara crestere in greutate, datorita retinerii de apa de catre estrogen. De exemplu, pilulele cu drospirenona (YASMIN) previn retinerea apei in organism. Fiecare organism reactioneaza in mod diferit la pilulele anticonceptionale administrate.

Mitul 4 despre anticonceptionale: Administrarea pilulelor contraceptive va duce la aparitia petelor si acneei. Este adevarat ca in unele cazuri, unele anticonceptionale pot amplifica unele probleme ale tenului si implicit a acneei, dar de obicei pilulele contraceptive au un efect pozitiv asupra tenului. Pilula cu drospirenona contine un nou hormon sintetic, drospirenona, cu “efect antiandrogenic”, de stimulare a secretiei glandelor seboreice ce induce aparitia acneei.

Antibioticele, antidepresivele pot impiedica ca pilulele anticonceptionale sa-si mai faca efectul

Mitul 5 despre anticonceptionale: Se pot lua anticonceptionale impreuna cu alte medicamente. Antibioticele, antidepresivele pot impiedica ca pilulele anticonceptionale sa-si mai faca efectul. De aceea, inainte de a incepe sa-ti administrezi alte medicamente spune-i medicului sau farmacistului ca iei anticonceptionale.

Mitul 6 despre anticonceptionale: Anticonceptionalele dau foarte multe efecte secundare. Partial fals! In primele luni de administrare (de obicei trei luni), la majoritatea femeilor apar diverse efecte secundare, dar dupa ce organsimul s-a obisnuit, efectele adverse ar trebui sa dispara, de aceea este recomandat ca anticonceptionalele sa se ia doar in urma unui consult la un medic specialist.

Mitul 7 despre anticonceptionale: Administrarea pilulelor contraceptive duce la infertilitate. Contrar credintei populare, nu exista legatura intre problemele de fertilitate si folosirea pe termen lung a pilulelor contraceptive. Pilula contraceptiva este o metoda reversibila de contraceptie si multe femei care au ramas insarcinate dupa ce au intrerupt administrarea pilulelor pot sustine aceasta afirmatie.

In 26 septembrie este Ziua Mondiala a Contraceptiei

Sambata, 26 septembrie, este Ziua Mondiala a Contraceptiei. Sloganul din acest an? “Este viata ta! Este viitorul tau! Cunoaste-ti optiunile!”. In perioada 26 septembrie- 15 octombrie se va desfasura o campania de informare contraceptia, menita sa atraga atentia asupra importantei sanatatii reproducerii si a planificarii familiale, de informare si de crestere a interesului populatiei generale, mai ales a adolescentilor si a tinerilor, cu privire la importanta utilizarii metodelor contraceptive, cunoasterea tuturor optiunilor pentru prevenirea sarcinilor nedorite.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.