Sarcina gemelară în FIV nu este ceva neobișnuit!

Sarcina gemelară în FIV nu este ceva neobișnuit!

1

Dacă până în urmă cu aproximativ 40 de ani gemenii erau relativ rar întâlniți, azi nu mai sunt priviți cu aceeși curiozitate. Explicația este cât se poate de simplă. În afara cazurilor în care un cuplu aduce spontan pe lume gemeni (identici sau nu) pentru că există antecedente în familie, tehnicile de reproducere umană asistată au făcut ca numărul sarcinilor multiple să crească. Comparând datele statistice din prezent cu cele de acum 40 de ani, se observă o dublare a numărului de gemeni la nivel mondial.

Problemele de infertilitate – cu care se confruntă în egală măsură femeile și bărbații – au devenit tot mai frecvent întâlnite. Astfel, a crescut și numărul cuplurilor care se adresează specialiștilor în infertilitate, pentru îndeplinirea visului de a deveni părinți. Procedura de fertilizare in vitro este un proces amplu, care presupune mai multe etape. Obiectivul final îl reprezintă obținerea sarcinii în urma embriotransferului. Însă pentru a ajunge la această etapă finală, vor fi parcurși niște pași.
”Călătoria” începe (atunci când se impune) odată cu tratamentul de stimulare ovariană, în care specialistul în infertilitate urmărește obținerea a cât mai multe ovocite. Când acestea ating maturitatea, sunt prelevate prin aspirație din ovare și ulterior fertilizate în laborator, cu spermatozoizi recoltați de la partener. După ce procesul de fertilizare s-a produs, în decurs de câteva zile se obțin embrionii. Din aceștia va fi ales teoretic unul, pentru a fi transferat în uter în vederea obținerii sarcinii. Ceilalți embrioni pot fi prezervați prin criogenare, pentru a fi utilizați ulterior, în funcție de alegerile pe care le va face cuplul.
În această etapă, a embriotransferului, se află „secretul” venirii pe lume a gemenilor. Care nici măcar nu este un secret. În cazul mamelor tinere, la care se transferă un singur embrion, există posibilitatea ca acesta să se dividă și în acest fel să apară sarcina cu gemeni zigoți (identici), din aceeași celulă. În cazul mamelor cu vârsta peste 37 de ani, se recurge de obicei la transferul a doi sau mai mulți embrioni, pentru că receptivitatea uterului și calitatea embrionilor este mai scăzută o dată cu vârsta și este destul de probabil ca nu toți să de dezvolte. Dacă, însă, evoluția este favorabilă, în funcție de numărul de embrioni implantați se poate ajunge la termen cu sarcină gemelară, cu tripleți sau, rar, cvadrupleți.
O sarcină multiplă, în comparație cu cea unică, are un risc mai mare de avort spontan sau naștere prematură, motiv pentru care va fi monitorizată îndeaproape. Potrivit datelor statistice, rata avorturilor în lunile 5-9 de sarcină este de șase ori mai mare decât în cazul sarcinii unice.

Există două tipuri de gemeni: fraternali (dizigoți) sau identici (monozigoți).

Din prima categorie fac parte majoritatea sarcinilor, peste 80% dintre gemeni dezvoltându-se în saci amniotici separați. Aceasta este o sarcină obținută prin fecundarea a două ovule diferite. Ca urmare, pot să apară doi băieți, două fete sau o fată și un băiat. Este o sarcină cu mai puține riscuri, pentru că fiecare făt se dezvoltă separat, fiecare având placenta lui. În ce privește sarcina cu gemeni monozigoți, aceasta este mai rară, apare doar în puține cazuri și este vorba despre gemenii așa-zis identici. Sarcina cu gemeni monozigoți este obținută prin fecundarea unui singur ovul și divizarea lui ulterioară. Gemenii identici pot să aibă aceeași placentă sau placente diferite, în funcție de momentul la care a avut loc divizarea ovulului, mai devreme sau mai târziu după fecundare, însă mai degrabă vorbim aici despre o singură placentă pentru ambii embrioni. Evident, gemenii identici au același sex, din moment ce provin din același ovul, și același bagaj genetic.

Dr. Andreas Vythoulkas, contributor Televiziunea Medicala

andreas-vythoulkas

Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrica-ginecologie, cu competente in infertilitatelaparoscopie, ecografie, histeroscopie si colposcopie.

Absolvent al Masteratului din cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea cunoscutului Dr. Pantos, Dr. Vythoulkas a dobandit expertiza si compentente in probleme de infertilitate si, implicit, in domeniul tehnicilor de reproducere umana asistata.

In prezent, Dr. Vythoulkas este doctorand in Obstetrica-Ginecologie, cu specializare in endometrioza si infertilitate. Doctorul Andreas Vythoulkas este reprezentant in Romania al Clinicii Genesis Atena (Grecia) si detine statutul de membru al Societatii Elene de Obstetrica si Ginecologie si al Federatiei de Medicina Fetala din Londra (Marea Britanie).

https://www.facebook.com/andreas.vythoulkas.md/

Share.

1 Comment

  1. Pingback: Sarcina gemelară în FIV nu este ceva neobișnuit! • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.