Pericole in sarcina: hipertensiunea si diabetul

0

Hipertensiunea si diabetul, atunci cand apar in perioada celor noua luni de sarcina, necesita o atentie speciala din partea viitoarea mame si o monitorizare atenta.

Fiecare dintre aceste doua afectiuni necesita ingrijiri speciale, deoarece valorile lor crescute determina anumite riscuri. Haideti sa discutam pe rand despre fiecare afectiune in parte si sa afla ce masuri putem lua pentru a proteja sanatatea mamei si a fatului.

Hipertensiunea arteriala in sarcina

Hipertensiunea arteriala in sarcina poate determina o scadere a fluxului de sange la nivelul placentei, ceea ce duce la scaderea nivelului de oxigen si nutrienti la nivelul fatului. Astfel ca ritmul acestuia de crestere va fi incetinit si exista riscul ca la nastere, copilul sa aiba o greutate mica. Un alt risc al hipertensiunii in sarcina il reprezinta placenta abruption, adica detasarea prematura a placentei de peretele uterin, ceea ce are ca efect deprivarea copilului de oxigen si o sangerare vaginala importanta. Un alt risc este nasterea prematura. De asemenea, viitoarele mame care fac preeclampsie prezinta risc mare de a dezvolta dupa nastere o afectiune cardiovasculara. Tratamentul hipertensiunii este unul foarte important, existand risc de accident vascular cerebral, infarct miocardic si, nu in ultimul rand, este periculoasa pentru copil. Tratamentul este prescris doar de medic si trebuie urmat intocmai. In functie de evolutia afectiunii si pentru a evita eventuale complicatii, medicul poate recomanda inducerea travaliului cu cateva zile inainte de data estimata a nasterii.

Diabetul in sarcina

Diabetul gestational, asa cum ii spune si numele, este o forma a afectiunii care apare doar in timpul sarcinii. Se intampla deoarece corpul gravidei nu mai produce o cantitate suficienta de insulina, ducand astfel la cresterea valorilor glucozei din sange. Exista cativa factori de risc ai diabetului de sarcina si accestia sunt: obezitatea (indicele de masa corporala este mai mare de 30), ai deja un copil al carui greutate la nastere a fost mai mare de 4,5 kg, ai facut diabet gestational la sarcina anterioara, ai rude de grad intai cu diabet etc.

Diabetul in sarcina – simptome

Chiar daca nu se manifesta, poti recunoaste urmatoarele simptome: oboseala permanenta, uscaciunea gurii, senzatie de sete permanenta, urinari dese, vedere tulbure etc. Chair daca sunt simptome oarecum firesti in timpul sarcinii, sfatuiesc pacientele sa nu ignore aceste semne si sa mearga la analize.

Testul pentru depistarea diabetului gestational se numeste testul de toleranta orala la glucoza si se efectueaza in saptamanile 24-28 de sarcina. Daca in urma acestui test, diagnosticul este de diabet gestational, cel mai important lucru este controlul si monitorizarea regulata a nivelului de glucoza din sange.

Diagnosticata si tratata in timp util, viitoarele mame pot fi sigure ca vor naste copii frumosi si sanatosi. Necontrolat insa, acest tip de diabet poate afecta fatul (se va ingrasa mult, iar complicatiile pot surveni si in timpul copilariei sau chiar in adolescenta).

In cele mai multe dintre cazuri, diabetul in sarcina se mentine doar pe perioada sarcinii, dar este bine de stiut ca mama are un risc de a dezvolta aceasta forma de diabet la o sarcina urmatoare sau daca persista dupa nastere, va fi catalogat diabet de tip 1, tip 2.

Dr. Andreas Vythoulkas, contributor Televiziunea Medicala

andreas-vythoulkas

Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrica-ginecologie, cu competente in infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie si colposcopie.

Absolvent al Masteratului din cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea cunoscutului Dr. Pantos, Dr. Vythoulkas a dobandit expertiza si compentente in probleme de infertilitate si, implicit, in domeniul tehnicilor de reproducere umana asistata.

In prezent, Dr. Vythoulkas este doctorand in Obstetrica-Ginecologie, cu specializare in endometrioza si infertilitate. Doctorul Andreas Vythoulkas este reprezentant in Romania al Clinicii Genesis Atena (Grecia) si detine statutul de membru al Societatii Elene de Obstetrica si Ginecologie si al Federatiei de Medicina Fetala din Londra (Marea Britanie).

https://web.facebook.com/andreas.vythoulkas.md/?__mref=message_bubble&_rdr

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.