Sarcina multipla – monozigota si dizigota

0

Confirmarea sarcinii este cea mai mare bucurie pentru viitoarea mamica. Iar cand vine si vestea ca este o sarcina multipla bucuria este si mai mare, dar si un motiv de nelinistite pentru cea care duce sarcina.

Sarcina multipla apare atunci cand in uter se dezvolta mai multi embrioni si este mai frecventa pe masura ce varsta viitoarei mame este mai mare, atunci cand este rezultatul uneia dintre metodele de reproducere asistata – fertilizarea in vitro sau inseminarea artificiala sau cand in familie exista un istoric de sarcini multiple.

Sarcina gemelara monozigota

Sarcina gemelara monozigota – apare atunci cand un singur ovul fertilizat se imparte si rezulta doi embrioni. In acest caz, fetii au acelasi sex, aceleasi trasaturi fizice si caracterisitici. Sunt identici. Pot imparti aceeasi placenta, dar fiecare are propriul sac amniotic. In cazuri rare, gemenii identici nu se separa complet in stadiul de formare a embrionului si pot aparea gemenii siamezi (uniti). Uneori, pot fi separati prin interventie chirurgicala, dar daca organele importante sunt comune, riscurile acesteia sunt foarte mari.

Sarccina gemelara dizigota

Sarccina gemelara dizigota – este cel mai comun tip de sarcina multipla si apare atunci cand doi spermatozoizi fecundeaza doua ovule. Fiecare geaman are propria placenta si propriul sac amniotic, pot avea sex diferit (doua fete, doi baieti sau baiat si fata) si nu sunt identici din punct de vedere genetic.

Investigatiile medicale sunt aceleasi ca in cazul unei femei insarcinate cu un singur fat, doar ca frecventa ecografiilor este mai mare, pentru a monitoriza atent dezvoltarea micutilor, iar viitoarea mamica va fi mult mai precauta. In primele trei luni de sarcina, cresterea in greutate va fi mai rapida, iar uterul va fi mai mare. Greturile ori sensibilitatea sanilor va fi mai accentuata in acest caz, pot aparea mai curand durerile de spate, varicele, constipatia sau hemoroizii, respiratia ingreunata.

Alimentatia mamei in cazul in care are o sarcina multipla este bine sa fie una echilibrata, cu un aport de calorii pe care-l stabileste cu medicul care urmareste sarcina, sa contina fier, calciu si acid folic. Daca medicul considera ca totul se desfasoara normal, exercitiile fizice nu sunt interzise, astfel ca se pot practica inotul, alergarea usoara, yoga sau mersul pe bicileta stationara. Orice simptom ca presiunea in zona pelvina, contractii, sangerari vaginale sau picioare umflate nu trebuie ignorat, iar exercitiile fizice se intrerup.

Sarcina multipla – complicatii

Dintre complicatiile unei sarcini multiple se disting hipertensiunea arteriala, nasterea prematura, sindromul transfuzor-transfuzat – se intampla atunci cand gemenii identici nu primesc aceeasi cantitate de sange placentar, iar dezvoltarea lor este diferita -, nasterea prin cezariana, diabetul zaharat gestational, infectii ale tractului urinar, anemia.

Sarcina multipla necesita supraveghere crescuta, mai multa odihna pentru mama si incetarea lucrului mai devreme decat in cazul unei sarcini normale.

Dr. Andreas Vythoulkas, contributor Televiziunea Medicala

andreas-vythoulkas

Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrica-ginecologie, cu competente in infertilitatelaparoscopie, ecografie, histeroscopie si colposcopie.

Absolvent al Masteratului din cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea cunoscutului Dr. Pantos, Dr. Vythoulkas a dobandit expertiza si compentente in probleme de infertilitate si, implicit, in domeniul tehnicilor de reproducere umana asistata.

In prezent, Dr. Vythoulkas este doctorand in Obstetrica-Ginecologie, cu specializare in endometrioza si infertilitate. Doctorul Andreas Vythoulkas este reprezentant in Romania al Clinicii Genesis Atena (Grecia) si detine statutul de membru al Societatii Elene de Obstetrica si Ginecologie si al Federatiei de Medicina Fetala din Londra (Marea Britanie).

https://web.facebook.com/andreas.vythoulkas.md/?__mref=message_bubble&_rdr

Share.

Leave A Reply