Sarcina obținută cu rezervă ovariană redusă

Sarcina obținută cu rezervă ovariană redusă

1

Termenul „rezervă ovariană” se referă la numărul și calitatea ovocitelor unei femei. Este practic „averea” pe care aceasta o deține de când se naște și până… la menopauză. Rezerva ovariană se diminuează pe măsura trecerii anilor, până la completa ei epuizare, moment în care se încheie și perioada fertilă a femeii.

Și totuși, în afara acestei epuizări naturale, rezerva ovariană se mai poate diminua și din cauze precum afectare a trompelor uterine, endometrioză, ovare polichistice, infecții pelvine, boli autoimune, anomalii genetice, intervenții chirurgicale ovariene, tratamente invazive precum chimioterapia și radioterapia. Inclusiv fumatul poate cauza declinul funcției ovariene.

Din păcate, diminuarea rezervei ovariene nu se trădează prin semne și simptome care să indice cu certitudine acest diagnostic. În marea majoritate a cazurilor – am spune chiar în toate – această diminuare este constatată în cadrul investigațiilor care se efectuează atunci când un cuplu întâmpină probleme de fertilitate, nereușind să conceapă. Totuși, ciclurile menstruale mai scurte decât media de 28 de zile, fluxul menstrual abundent sau absența menstrelor pot fi indicii cu privire la scăderea rezervei ovariene. Și încă un aspect care nu poate fi trecut cu vederea: o rezervă ovariană redusă nu se referă numai la numărul ovocitelor ci și la calitatea lor. Din acest motiv, o femeie care rămâne cu ușurință însărcinată dar suferă avort spontan cel mai adesea în primul trimestru, poate avea o rezervă ovariană redusă. Iar acest lucru nu se referă la numărul de ovocite de care dispune ci la calitatea lor.
Rezerva ovariană diminuată este diagnosticată prin câteva teste de sânge care măsoară nivelul hormonului foliculostimulant (FSH) și al hormonului anti-Müllerian (AMH). Ambii hormoni joacă un rol important în menstruație și reproducere.

Este firesc ca nivelurile de FSH să crească, iar nivelurile de AMH să scadă pe măsură ce femeia înaintează în vârstă, așadar evaluarea acestora se face în raport cu vârsta. O femeie cu rezervă ovariană diminuată va avea un nivel mai ridicat de FSH și unul mai mic de AMH comparativ cu altă femeie de aceeași vârstă.
Opțiunea cu cele mai mari șanse de a rămâne însărcinată pentru o femeie cu rezervă ovariană diminuata este fertilizarea in vitro. Totuși, de multe ori, în special la pacientele tinere, cu vârsta sub 35 de ani, se poate începe cu 3-4 cicluri de inseminare intrauterină; dacă acestea au reprezentat eșecuri se va apela la fertilizarea in vitro. În cazul pacientelor cu vârsta peste 35 de ani fertilizarea in vitro este prima opțiune. Când nici aceasta nu are rezultatul așteptat, mai există totuși o șansă:

Fertilizarea in vitro cu ovocite donate

În situațiile în care rezerva ovariană nu mai permite realizarea unui tratament de fertilizare in vitro cu ovocite proprii (stimularea ovariană nu are rezultate sau calitatea ovocitelor este slabă) se poate apela la fertilizarea cu ovocite donate. Pot fi folosite ovocite proaspete sau vitrificate, disponibile în bănci care stochează material genetic în scop comercial.

Dr. Andreas Vythoulkas, contributor Televiziunea Medicala

andreas-vythoulkas

Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrica-ginecologie, cu competente in infertilitatelaparoscopie, ecografie, histeroscopie si colposcopie.

Absolvent al Masteratului din cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea cunoscutului Dr. Pantos, Dr. Vythoulkas a dobandit expertiza si compentente in probleme de infertilitate si, implicit, in domeniul tehnicilor de reproducere umana asistata.

In prezent, Dr. Vythoulkas este doctorand in Obstetrica-Ginecologie, cu specializare in endometrioza si infertilitate. Doctorul Andreas Vythoulkas este reprezentant in Romania al Clinicii Genesis Atena (Grecia) si detine statutul de membru al Societatii Elene de Obstetrica si Ginecologie si al Federatiei de Medicina Fetala din Londra (Marea Britanie).

https://www.facebook.com/andreas.vythoulkas.md/

SHARE.
Share.

1 Comment

  1. Pingback: Sarcina obținută cu rezervă ovariană redusă • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.