Sarea in exces afecteaza imunitatea

1

Potrivit unui nou studiu, un alt efect secundar al consumului excesiv de sare, in afara problemelor cardiovasculare, este ca putem deveni vulnerabili la bolile cauzate de bacterii. Mai exact, sarea poate afecta si imunitatea.

Ultimele studii, realizate in 2015

Noua cercetare vine sa completeze studiile din 2015 care arata ca o cantitate mare de sare ajunsa in sange afecteaza modul in care un anumit tip de celule albe reactioneaza atunci cand detecteaza o celula nesanatoasa. La acea vreme, insa cercetatorii „inca nu stiau ce se intampla in celule”, a spus dr. Sabrina Geisberger de la Berlin Institute for Medical Systems Biology .

In cadrul ultimului studiu, echipa a examinat „metabolismul celulelor imune care au fost expuse la concentratii mari de sare”, se arata intr-un comunicat. De data aceasta, au observat cum sarea influenteaza imunitatea prin perturbarea lantului respirator, ceea ce determina celulele sa produca mai putin ATP (adenozin trifosfat) si mai putin oxigen. ATP este un „combustibil universal care alimenteaza toate celulele”, furnizand energie pentru musculara si reglarea metabolica.

 Sarea poate cauza chiar si boli autoimune

„Desigur, primul lucru la care te gandesti este riscul cardiovascular. Dar mai multe studii au aratat ca sarea poate afecta celulele imune intr-o varietate de moduri. Daca un astfel de mecanism celular important este intrerupt pentru o perioada lunga de timp, acesta ar putea avea un impact negativ si ar putea conduce la boli inflamatorii ale vaselor de sange sau articulatii, sau la boli autoimune”, a spus Markus Kleinewietfeld, profesor la Universitatea Hasselt.

Maximum 6 grame de sare pe zi

Potrivit ultimelor cercetari, nutritionistii le recomanda adultilor sa isi limiteze aportul zilnic la maximum cinci sau sase grame de sare. De asemnea, trebuie luat in calcul si faptul ca alimentele procesate contin cantitati mari de sare.

 

 

Share.

1 Comment

  1. Pingback: Sarea in exces afecteaza imunitatea • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.