Scandal: reputatia studiilor medicale, in pericol!

Scandal: reputatia studiilor medicale, in pericol!

0

Inmatriculare suspendata, candidati eliminati, liste anulate! S-a intamplat la o UMF din Romania, iar reactiile dupa scandal vin si din strainatate!

O astfel de situatie este si periculoasa pentru reputatia studiilor medicale din Romania! O spun, cu subiect si predicat, Ambasada Frantei in Romania si Institutul Francez: nu intamplator, sunt pe langa zeci de candidati din Maroc si alte tari – prinsi in scandal, si cinci tineri din Franta (trei la Medicina, doi la Medicina Dentara).

Ambasada Frantei in Romania sprijina “redresarea” universitatii: E disperare in randul celor afectati

“Autoritatile franceze au fost informate cu privire la dificultatile studentilor francezi si de alte nationalitati, precum si despre eforturile autoritatilor nationale competente in vederea remedierii acestei situatii.

Ambasadorul s-a intalnit de mai multe ori cu autoritatile nationale responsabile, inclusiv cu ministrul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice, domnul Sorin Mihai Cimpeanu. In special, domnia sa a atras atentia asupra situatiei studentilor seriosi care au inceput cursurile, si care, in prezent, ca urmare a unei noi evaluari a dosarului lor au aflat ca numele lor nu mai apar pe noua lista de admitere. Aceasta situatie determina neintelegere, chiar disperare in randul studentilor afectati.

Ambasadorul si-a exprimat sprijinul pentru procesul de redresare a Universitatii initiat de autoritatile nationale si in special de domnul ministru Sorin Cimpeanu. Acest demers este esential pentru a evita repetarea situatiei actuale. O astfel de situatie este si periculoasa pentru reputatia studiilor medicale din Romania“, transmit autoritatile franceze, legat de acest scandal, potrivit HotNews.

Ambasada Frantei in Romania cere “dialog clar si transparent” dupa scandal

Ambasadorul si-a exprimat sprijinul sau pentru autoritatile nationale competente din Romania: “acestea sa invite universitatea la un dialog clar si transparent cu studentii”.

Ce s-a intamplat la UMF Iasi? Cronologia acestui scandal

6 octombrie:
– scandal: rectorul propune reverificarea tuturor dosarelor studentilor admisi, la toate facultatile;
– Consiliul de Administratie decide suspendarea procesului de inmatriculare a tuturor dosarelor candidatilor declarati admisi la facultatile de medicina, medicina dentara si farmacie in limbile romana, engleza si franceza cu taxa in euro, anul I, 2015-2016, in sesiunea 2015.

14 octombrie:
– scandal: dupa doua sesiuni de reexaminare a tuturor dosarelor candidatilor admisi se constata ca 94 de dosare nu indeplinesc conditiile de admitere.

15 octombrie:
scandal: se decide eliminarea de pe listele cu cei 520 de candidati declarati admisi a celor 94 de candidati.

19 octombrie:
– Senatul Universitatii ia hotararea ca membrii Comisiei de admitere sa reevalueze toate dosarele trimise la MECS (951 dosare) si decide anularea tuturor listelor cu candidati admisi publicate pe website-ul Universitatii pana la acea data;
– Senatul a dispus prelungirea exceptionala a perioadei de inmatriculare a studentilor de an 1 de la aceste linii de studiu pana la data de 2 decembrie 2015.

26 octombrie:
– s-a finalizat procesul de reevaluare a tuturor celor 951 de dosare depuse la admiterea pe cont propriu valutar, sesiunea septembrie 2015.

Reamintim ca acest scandal a izbucnit dupa identificarea unor erori care au viciat clasamentul final al candidatilor. UMF Iasi a recunoscut ca este vorba despre “modificari grosolane ale punctajului scris”. Au loc anchete, iar rectorul si-a prezentat demisia de onoare.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.