Scandal: sânge suspectat că ar fi infectat cu hepatită B, folosit la cel puțin o transfuzie!

Scandal: sânge suspectat că ar fi infectat cu virusul hepatitei B, folosit la cel puțin o transfuzie!

0

sange donatSuspiciune de infectare cu virusul hepatitei B a unui pacient al Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, care a avut nevoie de o transfuzie. Sângele suspectat că ar fi infectat provenea de la Centrul de Transfuzie Sanguină Olt, de la un donator, care s-a prezentat să dea sânge acum câteva zile și are mai multe donări la activ. Spitalul a cerut Ministerului Sănătăţii un control la Centrul de Transfuzie Sanguină.

„Donatorul centrului este suspicionat cu un titlu crescut de virus hepatic B. Din păcate, suspiciunea a apărut foarte târziu. Noi am și transfuzat sângele cel puțin unul pacient și sperăm să nu fie infestat”, a declarat directorul Spitalului Județean Slatina, Andrei Iordache, la Digi24.

„Vom anunţa Direcţia de Sănătate Publică şi Ministerul Sănătăţii. Cerem un control la CTS şi rearondarea spitalului la centrul din Craiova. Noi am informat şi pacientul care a beneficiat de transfuzie, acum se află în spital. Doamne-Ajută să fie o alarmă falsă!”, erau cuvintele lui Andrei Iordache, citat de gazetanoua.ro.

Medicul Ramona Lesnic, care conduce Centrul de Transfuzie Sanguină Olt, de unde provine sângele suspectat că ar fi cu hepatită B, a explicat, potrivit aceleiași surse, că „pacientul vine, este chestionat în faţa medicului înainte de donare, semnează un formular, este investigat. Ăsta este riscul, de aceea transfuzia este o procedură la care se apelează în ultimă instanţă, nu este un moft. Este vorba de perioada de incubaţie a oricărei boli”.

Se aşteaptă rezultatele analizelor de la Institutul Naţional de Imunologie, pentru a se confirma / infirma prezenţa virusului hepatic B, anunță Jurnalul Național, urmând ca, dacă se confirmă diagnosticul, să fie luate măsuri. Deocamdată, identitatea donatorului și a celui care a primit sângele sunt ținute confidențiale.

„Dacă a fost contaminat, e foarte grav și pacientul trebuie să se adreseze instanței, ministerului pentru că hepatita B e o boala groaznică. Dacă un om sănătos a fost contaminat, această boală e incurabilă și duce la cancer hepatic, la ciroză”, susținea, la Digi24, Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților.

Ministerul Sănătăţii a reacționat: se va face un control de fond la Centrul de Transfuzii Sanguine Slatina

Ca urmare a informaţiilor apărute referitoare la recoltarea de sânge de la un pacient infectat cu virusul hepatic B la Centrul de Transfuzii Sanguine Slatina şi folosirea lui la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, Ministerul Sănătăţii face următoarele precizări:

”Ministrul interimar al sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a dispus efectuarea unui control de fond la Centrul de Transfuzii Sanguine Slatina pentru cunoaşterea situaţiei reale din acestă instituţie. Prin ordin de ministru a fost aprobată comisia de control care va evalua suspiciunea de infecţie cu virusul hepatitic B post transfuzională. Comisia este formată din reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, ai Institutului Naţional de Hematologie Transfuzională şi ai Direcţiei de Sănătate Publică Olt”.

Până la confirmarea sau infirmarea acestei suspiciuni de infecție cu hepatita B, Institutul Naţional de Hematologie Transfuzională a cerut Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina să solicite sânge şi derivate din sânge de la centrele de transfuzie sanguină din judeţele Gorj si Dolj.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.