Scarlatina, mic ghid. Precizari ale autoritatilor de sanatate publica

0

Boala intalnita mai des la copii, scarlatina debuteaza brusc, cu febra, durere de cap, de gat, inflamarea amigdalelor, febra, stari de voma si dureri abdominale. Aparitia acestei boli este favorizata de aglomerari de persoane, mai ales in crese, gradinite, scoli. Vezi cate cazuri de scarlatina s-au inregistrat de catre Directia de Sanatate Publica Dambovita!

Eruptia, la cazurile de scarlatina, este reprezentata de papile mici si rosii ce apar intai la nivelul gatului, si mai apoi pe tot corpul. Obrajii se inrosesc in timp ce barbia, buzele si zona din jurul nasului au o culoare palida. Pe limba se formeaza o crusta de culoare alba. Amigdalele sunt inflamate, iar la nivelul limbii vor aparea pete rosii. Pe tot parcursul eruptiei, temperatura pacientului cu scarlatina nu va cobori sub 39 de grade Celsius, precizeaza intr-un document DSP Tulcea.

Epidemiile de scarlatina au caracter sezonier, in sensul ca nivelul endemic prezinta cresteri epidemice in lunile reci de toamna-iarna, incepand cu aglomerarile din scoli. Izvorul epidemiogen este doar omul (nu si animalele) si anume bolnavul,bolnavul cu forma inaparenta de boala, convalescentul si purtatorul sanatos. Calea de transmitere o reprezinta picaturile Flugge, obiectele recent contaminate, dar si particulele de praf ce contin germeni, transmite Directia de Sanatate Publica Dambovita.

Receptivitatea este generala, insa particularitatea pentru scarlatina si angina streptococica, o reprezinta receptivitatea maxima la copiii cu varste cuprinse intre 2 si 6 ani.

Factori favorizanti pentru scarlatina:

– factorii naturali: sezonul rece( temperaturile scazute, umiditate ridicata,nebulozitate)
– factori socio-economici: gradul de aglomerare;
– nerespectarea circuitelor in colectivitati;
– nerespectarea normelor de igiena personala si colectiva;
– nerespectarea supravegherii epidemiologice de catre personalul medical de colectivitate scolara.

Profilaxia scarlatinei se face prin diagnostic si izolare, prin controlul contactilor si masuri in focar (ancheta epidemiologca, dezinfectie curenta si terminala, educatie pentru sanatate privind caile si mecanismele de transmitere, monitorizarea bolnavilor prin dispensarizare timp de trei luni).

Scarlatina – cazuri inregistrate in ultimele luni in judetul Dambovita

Conform raportarilor transmise de catre furnizorii de servicii medicale, de la inceputul anului 2015, la nivelul judetului Dambovita u au fost diagnosticate 27 de cazuri de scarlatina (17 in luna ianuarie si 10 in luna februarie). Au fost inregistrate 13 cazuri in gradinite, 13 cazuri in scoli si un caz in crese. Pentru depistarea streptococului beta-hemolitic la contacti au fost prelevate si analizate 418 exudate faringiene din care 409 la copii si 9 la adulti. Dintre acestia, 39 au fost depistati ca fiind purtatori sanatosi de streptococ beta-hemolitic de grup A. Acestora li s-a administrat tratament profilactic cu Ospen. ”Aparitia oricarui caz de imbolnavire nu impune masura suspendarii orelor de curs in colectivitatea respectiva”, anunta DSP Dambovita.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.