Scarlatina – transmitere, simptome, tratament

1

Scarlatina, boala infectioasa, de… toamna – primavara. Desi oricine poate lua scarlatina, cei mai afectati sunt copii intre 5 si 12 ani. Vezi la ce complicatii duce scarlatina fara un tratament adecvat!

Scarlatina este o boala infectioasa bacteriana, determinata de anumite serotipuri de streptococ beta hemolitic de grup A (SGA, Streptococcus pyogenes), care produc toxina eritrogena sau eritrotoxina. Streptococul se multiplica, determinand un proces inflamator local (angina), elaboreaza toxina eritrogena, care este difuzata in organism pe cale sanguina, determinand sindromul toxic al scarlatinei: febra, cefalee, greata, varsaturi, exantem caracteristic.

Fata de eritrotoxina, organismul sintetizeaza anticorpi antitoxici protectori, al caror titru creste progresiv in doua – trei saptamani dupa infectie, ajungand la nivelul maxim in a 28 – 36-a zi de boala, realizand o imunitate specifica de lunga durata (protectie specifica fata de o noua imbolnavire cu acelasi tip de eritrotoxina, dar nu si fata de celelalte eritrotoxine ce pot fi produse de Streptococcus pyogenes).

Scarlatina prezinta un caracter sezonier de toamna – iarna si primavara, cu incidenta maxima in luna noiembrie si incidenta minima in luna aprilie, avand caracter epidemic la 5-6 ani. Desi oricine poate lua scarlatina, in mod frecvent cei mai afectati sunt copii cu varsta intre 5-12 ani.

Scarlatina – cum se transmite

Streptococul beta hemolitic de grup A (SGA, Streptococcus pyogenes) se transmite:
direct, pe cale aerogena, prin picăturile Flugge, care pot fi raspandite de bolnavi si purtatorii asimptomatici;
– mai rar, prin contact indirect, prin obiecte contaminate, alimente comtaminate;
exceptional, prin contactul cu leziunile cutanate produse de SGA.

Perioada de incubatie variaza intre una si zece zile de la momentul infectarii, cu o medie de trei – sase zile.

Contagiozitatea persoanei bolnave de scarlatina dureaza atata timp cat streptococul este prezent in nas, faringe sau pe tegumente. Dupa aplicarea penicilinoterapiei, contagiozitatea dispare după 24, maxim 48 ore. Bolnavii netratati cu antibiotice pot fi surse de infectie pentru doua – patru saptamani, iar daca exista leziuni cutanate purulente, contagiozitatea se poate prelungi mult mai mult  – luni de zile. Se apreciaza ca aproximativ 20% din populatie este purtatoare de streptococi beta-hemolitici la nivelul orofaringelui.

Scarlatina poate determina aparitia de focare in colectivitati de copii prescolari si scolari.

Scarlatina – ce simptome are boala

Scarlatina debuteaza cu febra si angina, simptomatologie care poate fi insotita de cefalee, varsaturi, frison si limba zmeurie. La 1-2 zile de la debutul bolii, apare eritemul caracteristic: pete rosii mici, plate care devin treptat proieminente fine, aspre la pipait( senzatie de smirghel). Desi obrajii ar putea avea un aspect eritematos, poate exista o paloare periorala. Axilar, inghinal si la nivelul plicilor coatelor apar liniile Pastia-Grozovici, cute ale pielii de un rosu mai stralucitor comparativ cu restul eruptiei cutanate.

Eruptia cutanata dispare, în general, în aproximativ sapte zile.

Scarlatina – cum se trateaza

Scarlatina se trateaza cu antibiotice si de obicei este o boala usoara. Fara tratament corespunzator poate duce la complicatii grave:

toxice (precoce): apar in cursul evolutiei bolii si sunt cauzate de difuziunea toxinei la nivelul altor organe, cu afectarea inimii (miocardita), rinichiului (glomerulonefrita), ficatului (hepatita), articulatiilor (poliartrita);
septice: de vecinatate (otite, otomastoidite, sinuzite, flegmoane periamigdaliene) sau la distanta si sistemice (pneumonie, meningita, pericardita, sepsis);
postinfectioase (tardive), apar intre a 15-a si a 25-a zi de boala, fiind reprezentate de reumatismul articular acut (RAA), glomerulonefrita acuta (GNA) si eritemul nodos, care au devenit rare in ultimii ani.

Share.

1 Comment

  1. Pingback: Bolile copilariei: scarlatina – Capitalism pe paine

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.