Schimbarea legii privind permisul auto, un cosmar!

0

Noile prevederi privind permisul auto, greu de pus in practica. Voci avizate intrevad deja probleme legate de ceea ce va urma unui ordin al ministrului Sanatatii, lansat in dezbatere publica!

Reglementarea nu face altceva decat sa transpuna in practica o directiva europeana privind permisul auto, care contine referiri la afectiunile neurologice si la sindromul de apnee in somn de tip obstructiv.

Normele minime pentru a obtine permisul auto, completate

Normele minime privind aptitudinile fizice si mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul si obtinerea actului – permisul auto – vor fi completate si vor suna astfel:

“Permisele de conducere nu sunt eliberate sau reinnoite candidatilor sau conducatorilor auto care sufera de afectiuni neurologice grave, in afara cazului in care solicitarea se bazeaza pe un aviz medical autorizat”. Iar la afectiuni neurologice grave apare sindromul de apnee in somn de tip obstructiv, cu urmatoarele prevederi:

“Sindromul de apnee moderata in somn de tip obstructiv corespunde unui numar de episoade de apnee si hipopnee pe ora (indice apnee-hipopnee) cuprins intre 15 si 29, iar sindromul de apnee severa in somn de tip obstructiv corespunde unui indice de apnee-hipopnee de minim 30, ambele fiind asociate cu somnolenta diurna excesiva. Candidatii sau conducatorii auto pentru care exista suspiciuni de sindrom de apnee moderata sau severa in somn de tip obstructiv se supun unei consultatii medicale, pentru obtinerea unui aviz autorizat, inainte de eliberarea sau reinnoirea permisului de conducere. Acestia pot fi sfatuiti sa nu conduca pana la confirmarea diagnosticului.

Permisele de conducere pot fi eliberate candidatilor sau conducatorilor auto care prezinta sindrom de apnee moderata sau severa in somn de tip obstructiv si care dovedesc ca isi controleaza afectiunea in mod corespunzator, ca respecta un tratament adecvat si ca prezinta imbunatatiri in ceea ce priveste somnolenta, daca este cazul, fapt confirmat de un aviz medical autorizat.

Candidatii sau conducatorii auto care prezinta sindrom de apnee moderata sau severa in somn de tip obstructiv si care urmeaza un tratament trebuie sa faca obiectul unei examinari medicale periodice, la intervale care nu depasesc 3 ani pentru conducatorii auto din grupa I si un an pentru conducatorii auto din grupa II, pentru a stabili masura in care respecta tratamentul, necesitatea de a continua tratamentul si mentinerea unei vigilente adecvate“.

Iar de la sindromul de apnee in somn de tip obstructiv la atipirea la volan si producerea unor accidente grave nu este decat un pas!

Permisul auto, obtinut numai dupa o terapie pentru apneea in somn. Avem unde sa o facem?

Presedintele Societatii Române de Pneumologie, prof. dr. Florin Mihaltan, vede de pe acum “multe probleme de functionare intre ceea ce inseamna aplicarea legii si oferta pe care o putem face noi din punct de vedere al diagnosticului si asistentei acestor pacienti”.

Mai exact, “daca se va impune acest tip de investigatie in cabinetele de poligrafie, ele vor fi depasite si, sub aceasta presiune, nu vor rezista, pentru ca sunt inca foarte putine, deoarece estimarile sunt in jur de 200.000 de oameni care vor solicita aceste servicii”, noteaza Agerpres.

El a mentionat un alt aspect care ar putea da batai de cap celor care au ori vor permisul auto: “Dupa ce depistam acest sindrom de apnee in somn, tratamentul se face cu un aparat care, la ora actuala, nu este compensat de Casa de Asigurari si in toate tarile se stie ca orice tip de sofer nu va primi din nou aprobarea de a conduce decât dupa ce se verifica daca este compliant la aceasta terapie, daca are câteva luni de terapie si, practic, nu mai are niciun simptom generat de aceasta boala”.

Florin Mihaltan a facut memorii la Ministerul Sanatatii, la CNAS, la Politie, pentru omologarea acestor aparate. Ramane de vazut daca legiferarea nu o va lua inainte, iar candidatii sau conducatorii auto, dar si cei care elibereaza permisul auto nu se vor lupta cu morile de vant!

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.