Schizofrenia – care sunt simptomele si ce se poate face

0

Schizofrenia este o afectiune complexa care poate avea un impact profund atat asupra persoanelor afectate, cat si asupra apartinatorilor acestora. Este important ca toate partile implicate sa constientizeze optiunile disponibile. Tratamentul trebuie sa fie adaptat cerintelor individuale pentru a sprijini persoana afectata sa duca o viata implinita.

Schizofrenia afecteaza aproximativ 1% din populatia lumii, iar aproape 3,7 milioane de persoane din Europa sufera de aceasta boala.

Totodata, schizofrenia apare la 9% dintre persoanele cu o ruda de gradul intai care sufera de aceasta boala si este mai frecventa la barbati decat la femei. Se estimeaza ca 60-78% dintre persoanele cu schizofrenie si afectiuni inrudite nu au un loc de munca, iar 1 din 5 persoane cu schizofrenie sunt persoane fara adapost.

Schizofrenia este mai frecventa la barbati decat la femei

Nu exista o cauza unica a schizofreniei. Se considera ca diferiti factori care actioneaza impreuna contribuie la dezvoltarea acestei afectiuni. Se pare ca sunt importanti atat factorii genetici, cat si cei de mediu.

Schizofrenia – simptome

  • Pozitive: idei delirante, halucinatii, tulburari ale gandirii si tulburari de miscare.
  • Negative: aplatizare emotionala sau absenta exprimarii emotionale, retragere sociala, lipsa de motivatie.
  • Cognitive: dificultati privind prioritizarea sarcinilor, organizarea gandirii si anumite tipuri de memorie.
  • Afective: dispozitie depresiva, insomnii, scaderea apetitului alimentar, a interesului si a capacitatii de concentrare, sentimente de inutilitate, vinovatie si anxietate, precum si alte simptome din sfera afectiva.

Simptomele de schizofrenie pot include halucinatii, idei delirante, absenta raspunsului emotional, retragere sociala/depresie, apatie si absenta energiei sau a initiativei.

Schizofrenia – tratament

In mod tipic, schizofrenia este o afectiune cronica, care dureaza toata viata, insa exista tratamente care pot fi benefice. Ghidurile clinice recomanda ca pachetul optim de tratament sa fie reprezentat de o combinatie de medicamente antipsihotice si psihoterapie, psihoeducatie si auto-ajutor.

Desi schizofrenia nu se vindeca, aceasta poate fi o afectiune medicala tratabila si controlabila si sunt disponibile tratamente care le permit persoanelor cu schizofrenie sa isi tina simptomele sub control si sa poata evita recaderile.

Cu toate acestea, in unele cazuri, pacientii se confrunta cu probleme semnificative asociate cu simptomele bolii, uneori ajungand chiar sa refuze tratamentul.

Pentru tratarea schizofreniei sunt disponibile acum diferite optiuni, de la tratamentele cu administrare zilnica pe cale orala, pana la cele injectabile cu eliberare prelungita.

Avantajele celor injectabile sunt ca dau libertate pacientilor (nu au grija medicamentelor in fiecare zi, ci doar o data pe luna) si, in plus, intrucat injecta o face medicul, exista un control mai bun al tratamentului.

“In sprijinul pacientilor, dar si al familiilor lor, din anul 2014 exista platforma online www.schizofrenia.ro al carei scop este acela de a oferi informatii relevante despre aceasta boala. Platforma este construita de specialisti in sanatatea mintala si este usor de utilizat datorita design-ului simplu si intuitiv. Platforma contine informatii despre semnele bolii, optiuni terapeutice, dar si un modul interactiv unde specialistii pot raspunde intrebarilor utilizatorilor. Paralel functioneaza si o pagina de facebook asociata platformei. In cadrul platformei, o data cu lansarea campaniei Anti Stigma, a fost creata o sectiune speciala dedicata acestui subiect,” spune Conferentiar Doctor Maria Ladea, presedinte al asociatiei Inomedica.

 

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.