Scleroza multipla - cauze, simptome, tratament (VIDEO)

Scleroza multipla – cauze, simptome, tratament (VIDEO)

1

Scleroza multipla este o boala neurodegenerativa cu mecanism autoimun care afecteaza, in special, adultul tanar. Se caracterizeaza prin pusee de acutizare si remisiuni care pot dura luni sau ani.

Cuprins:

  1. Generalitati
  2. Video
  3. Simptome
  4. Cauze
  5. Tratament

Scleroza multipla – simptome

Simptomatologia poate debuta cu parestezii, cu deficite motorii, cu tulburari vizuale, de echilibru. Clinic, ea asociaza un sindrom cerebelos si cu tulburari de echilibru mari, de mers si cu semne de nervi cranieni care pot fi si afectari de nerv optic, de fapt nefrita optica retrobulbara reprezinta una dintre formele de debut ale sclerozei multiple.

Scleroza multipla – cauze

Ca si etiopatogenie este vorba de o boala demielinizanta care se caracterizeaza prin placi de demielinizare care apar in diverse portiuni ale sistemului nervos central. Acestea apar la nivel cerebral, a maduvei cervicale sau la nivel toracal sau rar lombar.

Scleroza multipla – tratament

In cazul acestei boli, diagnosticul precoce este un factor important, deoarece, ulterior, starea pacientului este mult ameliorata.

In functie de localizarea acestor placi de demielinizare apare simptomatologia. Exista forma recurent remisiva, apoi forma primar progresiva, apoi forme secundar progresive.

Din fericire, acestea afectiune beneficiaza de tratament imunomodulator si de tratament etiologic ameliorator si stabilizator de boala care inseamna de fapt diferite forme de interferon.

Pacientii cu scleroza multipla pot face parapareze care pot merge pana la tetrapareze, la hemipareze. Depinde de localizarea acestor placi de demielinizare. Cu cat diagnosticul este pus mai precoce, prognosticul este mult ameliorat fata de ceea ce era inainte.

Scleroza multipla – complicatii

Complicatiile inseamna evolutia bolii spre tetrapareza cu deficite motorii severe. Un pacient care este imobilizat la pat poate face infectii respiratorii si urinare, precum si escare.

In prezent, boala se stabilizeaza si creste enorm calitatea vietii pacientului in conditiile tratamentului. Insa, pacientii trebuie sa aiba o viata echilibrata si cat mai sanatoasa.

autor: Liana Gorun

Share.

1 Comment

  1. Pingback: Medicament nou pentru scleroza multipla aprobat in UE • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.