Scleroza multipla - cauze, simptome, tratament

Scleroza multipla – cauze, simptome, tratament

0

Scleroza multipla mai este cunoscuta si sub numele de scleroza diseminata sau encefalomielita diseminata, este o boala inflamatorie in care mielina (un invelis proteic inconjoara si protejeaza fibrele nervoase) din creier si maduva spinarii sunt deteriorate. Acest prejudiciu perturba capacitatea de a comunica a sistemului nervos, rezultand intr-o gama larga de semne si simptome, inclusiv fizice, mentale si, uneori, probleme psihice.

Scleroza multipla are mai multe forme, cu diferite simptome, care apar in atacuri izolate (forme recurente) sau de-a lungul timpului (forme progresive). Intre atacuri, simptomele pot disparea complet. Cu toate acestea, problemele neurologice permanente apar de multe ori, mai ales in timp ce boala avanseaza.

Incepand din 2008, intre 2 si 2,5 milioane de persoane sunt afectate la nivel global. Scleroza multipla incepe de obicei cu varste cuprinse intre 20 si 50 de ani si este de doua ori mai frecventa la femei decat la barbati.

Cuprins:

 1. Generalitati
 2. Cauze
 3. Simptome
 4. Tratament

Scleroza multipla – simptome

O persoana cu scleroza multipla poate avea aproape orice simptom neurologic, in functie de ce parte a creierului sau a maduvei spinarii (sistemul nervos central) este afectata.

Simptomele specifice sunt determinate de localizarea leziunilor din sistemul nervos. Acestea pot fi:

 •  furnicaturi,
 •  intepaturi sau amorteala,
 • slabiciune musculara,
 • reflexe foarte pronuntate,
 • spasme musculare , sau dificultate in miscare;
 • dificultati de coordonare si echilibru;
 • probleme de vorbire sau inghitire,
 • probleme vizuale ( nistagmus , nevrita optica sau vedere dubla ),
 • senzatie de oboseala
 • durere cronica
 • dificultati de gandire si probleme emotionale, cum ar fi depresia sau starea de spirit instabila

In mod similar, infectiile virale, cum ar fi raceala, gripa, sau gastroenterita creste riscul de scleroza multipla.

Stresul poate declansa, de asemenea, un atac de scleroza multipla. Femeile cu scleroza multipla care raman gravide au mai putine recidive. Cu toate acestea, in primele luni dupa nastere creste riscul unui atac de scleroza multipla. In general, sarcina nu pare sa influenteze invaliditatea pe termen lung.

Scleroza multipla – cauze

Nu se cunoaste ce cauzeaza scleroza multipla, dar se crede ca are loc ca urmare a unor combinatii de factori de mediu, cum ar fi agenti infectiosi si genetica. Totusi, pana in prezent nu s-a demonstrat clar ca o anumita infectie specifica ar cauza scleroza multipla.

Riscul de aparitie a sclerozei multiple la o persoana este usor crescut daca unul din parinti a avut scleroza multipla.

Scleroza multipla – tratament

Desi nu exista nici un tratament cunoscut pentru scleroza multipla, mai multe terapii s-au dovedit utile. Obiectivele principale ale terapiei sunt in functie de atac, prevenirea de noi atacuri, si prevenirea invaliditatii. Ca in orice tratament medical, medicamente utilizate in tratarea sclerozei multiple au mai multe efecte adverse.

Atacuri acute

In timpul atacurilor simptomatice, administrarea de doze mari de corticosteroizi  intravenoas, cum ar fi metilprednisolon, este o terapia uzuala. Cu toate ca, in general, acest tratament este eficient pe termen scurt pentru ameliorarea simptomelor, tratamentele cu corticosteroizi nu par sa aiba un impact semnificativ asupra recuperarii pe termen lung. Consecintele atacurilor grave care nu raspund la corticosteroizi ar putea fi tratate prin plasmafereza.

Scleroza multipla recidivanta remitenta

Opt tratamente modificatoare ale bolii au fost aprobate de catre agentiile de reglementare pentru scleroza multipla (SMRR), inclusiv recurent-remisiva: interferon beta-1a, interferon beta-1b, glatiramer acetat, mitoxantrona, natalizumab, fingolimod, teriflunomide si dimetil fumarat .

Scleroza multipla progresiva

Nici un tratament nu a fost demonstrat de a schimba cursul unei scleroze multiple progresive, si doar un singur medicament, mitoxantrona, a fost aprobat pentru scleroza multipla progresiva.

Scleroza multipla – Tratamente alternative

Peste 50% din persoanele cu scleroza multipla poate utiliza medicina complementara si alternativa. Aceste tratamente includ: suplimentarea de vitamina D si regimuri alimentare, tehnici de relaxare, cum ar fi yoga, medicament pe baza de plante (inclusiv canabis medical ), terapia cu oxigen hiperbaric, auto-infectie cu viermi, reflexoterapie si acupunctura.

 

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.