Scolioza - cauze, simptome, tratament

Scolioza – cauze, simptome, tratament

2

Scolioza este o afectiune in care coloana vertebrala este curbata intr-o parte, aceasta fiind in mod normal dreapta. Desi este o deformare tridimensionala complexa, coloana vertebrala a unui individ cu scolioza poate semana cu un “S” sau un “?”.

Scolioza este de obicei clasificata ca fiind fie o boala congenitala (cauzata de anomalii vertebrale prezente de la nastere), idiopatice (cauza necunoscuta, sub-clasificate ca infantila, juvenile, adolescent, adult sau, in functie de cand a avut loc debutul), sau secundara pentru o stare primara.

Scolioza secundara poate fi rezultatul unei stari neuromusculare (de exemplu, spina bifida, paralizie cerebrala, atrofie musculara spinala, sau traume fizice) sau sindroame, cum ar fi malformatie Chiari.

Cuprins:

 1. Generalitati
 2. Simptome
 3. Cauze
 4. Tratament

Scolioza – simptome

Oamenii care au maturitate scheletica au putine sanse sa sufere ca cazuri grave. Unele cazuri severe de scolioza pot duce la diminuarea capacitatii pulmonare, punand presiune asupra inimii, si limitarea activitatilor fizice.

Simptomele de scolioza pot include:

 • Musculatura neuniforma pe o parte a coloanei vertebrale
 • O coasta proeminenta sau un omoplat proeminent, cauzat de rotatia a cutiei toracice in toracica scolioza
 • Solduri inegale, brate sau lungimea unui picior
 • Actiune nervoase lenta (in unele cazuri)

Scolioza – cauze

Se estimeaza ca 65% din cazuri de scolioza sunt idiopatice, aproximativ 15% sunt congenitale si aproximativ 10% sunt secundare a unei boli neuromusculare.

Scolioza idiopatica la adolescenti nu are nici un agent de cauzalitate, si este in general considerat a fi multifactoriala, desi se pare ca este pe font genetic. Cel putin o gena, CHD7 , a fost asociata cu forma idiopatica de scolioza.

Scolioza congenitala poate fi atribuita unei malformatii a coloanei vertebrale din timpul sarcinii, in saptamana trei-sase. Este urmare fie a unui esec de formare, un esec de segmentare, sau o combinatie de stimuli.

Scolioza secundara datorita unor conditii neuropate si miopatice pot duce la o pierdere de suport muscular pentru coloana vertebrala ceea ce conduce la coloana vertebrala in directii anormale. Unele afectiuni care pot provoca scolioza secundara includ distrofie musculara, atrofie musculara a spinarii, poliomielita, paralizie cerebrala, traumatisme ale coloanei vertebrale, si myotonia.

Scolioza se prezinta de multe ori, sau se agraveaza, in timpul unei cresteri rapida la adolescenta si este mai frecvent diagnosticata la femei decat la barbati.

Tratament scolioza

Tratamentul traditional medical pentru scolioza este complex si este determinat de gradul de severitate al curburii si maturitatea scheletului.

Optiunile conventionale pentru copii si adolescenti sunt:

 • Observare
 • Tonic
 • Chirurgie

Pentru adulti, tratament, de obicei, se concentreaza pe ameliorarea durerii:

 • Medicamente analgezice
 • Tonic
 • Exercitarea
 • Chirurgie

Tratamentul pentru scolioza idiopatica de asemenea, depinde de severitatea curburii.

Scolioza usoara (mai putin de 30 de grade de deviere) poate fi monitorizata si tratata cu exercitii simple.

Scolioza moderat severa (30-45 grade), la un copil care este in continua crestere poate necesita tratament tonic.

Curburi severe unde progresul este rapid poate fi tratat chirurgical cu plasarea tija spinarii. Tonic poate impiedica o curbura progresiva.

In toate cazurile, interventia timpurie ofera cele mai bune rezultate.

Share.

2 Comments

 1. Exista o terapie speciala dedicata exclusiv scoliozelor ,se numeste terapia SCHROTH ,cu rezultate foarte bune chiar si in cazul scoliozelor propuse pentru operatie .La IVAKINETIC ,0725920595,exista personal specilizat in Germania ,tara “mama” a acestei terapii.Multa sanatate!

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.