Scorul ROMA poate indica riscul de cancer ovarian incipient

1

Dintre toate cancerele ginecologice, cel ovarian înregistrează cea mai mare rată a mortalității. Din păcate, având în vedere faptul că nu are simptome „zgomotoase”, acesta este diagnosticat de obicei foarte târziu, când boala se află într-un stadiu avansat. În aceste situații, când cancerul ovarian este depistat în stadiile III și IV, numai 20-30% dintre paciente mai rămân în statisticile care înregistrează supraviețuirea la 5 ani… Iată de ce depistarea precoce a cancerului ovarian înseamnă, de fapt, șansa la viață.

În condițiile în care lipsește specificitatea simptomelor și nu există nici o investigație neinvazivă care să aibă o acuratețe suficient de mare încât să distingă între o masă pelvină benignă și una malignă, cel mai eficient instrument de evaluare a riscului de malignitate în cazul unei tumori pelvine este scorul ROMA.
În mod obișnuit, atunci când o pacientă prezintă o formațiune tumorală pelvină, în vederea diagnosticării se efectuează o ecografie transvaginală și o testare pentru antigenul tumoral CA 125. Acest biomarker, însă, deși în 80% dintre cazuri oferă informații cu privire la existența cancerului ovarian epitelial, poate avea o valoare ridicată și în condiții benigne (endometrioză, insuficiență cardiacă congestivă, ciroză hepatică). Altfel spus, el nu poate reprezenta certitudinea că 100% este cancer ovarian. Pe de altă parte, sensibilitatea acestui antigen tumoral este redusă în situația în care cancerul ovarian este în stadiul I. Adică nu îl prea poate depista atât de precoce.
Un alt marker seric este HE4, eficacitatea acestuia în monitorizarea evoluției cancerului ovarian fiind dovedită de modificările nivelurilor serice. El este considerat echivalentul antigenului CA125 în privința recurențelor bolii, dar are avantajul de a fi mai puțin influențat de afecțiuni benigne.

Scorul ROMA (Risk of Ovarian Malignancy Algorithm) este un instrument de diagnostic diferențial care evaluează riscul de malignitate a unei tumori pelvine, și este o combinație între rezultatele celor doi markeri tumorali, CA125 și HE4. Cu ajutorul lui, medicul va putea calcula posibilitatea de a descoperi o tumoră de natură canceroasă în stadiu precoce și, descoperind-o, de a stabili tratamentul adecvat. În stadiile I și II de boală, scorul ROMA a demonstrat o sensibilitate puțin peste 85%.
Scorul ROMA are valori de referință diferite pentru femeile aflate la premenopauză și pentru cele aflate la postmenopauză. Astfel, pentru cele aflate la premenopauză, o valoare ROMA mai mare sau egală cu 11,4% indică un risc crescut de a avea cancer ovarian, iar o valoare sub 11,4% arată un risc scăzut. Pentru femeile aflate la postmenopauză, riscul crescut de cancer ovarian este prezent de la o valoare mai mare de 29,9% a scorului ROMA.
Acest test se recomandă pacientelor care au vârsta peste 18 ani și necesită o intervenție chirurgicală pentru eliminarea unei tumori, în acele situații în care ele nu sunt deja în evidența unui oncolog. Mai trebuie precizat și faptul că scorul ROMA nu reprezintă diagnostic de sine stătător al cancerului ovarian și nu se efectuează înaintea unei evaluări clinice și radiologice.

Dr. Andreas Vythoulkas, contributor Televiziunea Medicala

andreas-vythoulkas

Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrica-ginecologie, cu competente in infertilitatelaparoscopie, ecografie, histeroscopie si colposcopie.

Absolvent al Masteratului din cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea cunoscutului Dr. Pantos, Dr. Vythoulkas a dobandit expertiza si compentente in probleme de infertilitate si, implicit, in domeniul tehnicilor de reproducere umana asistata.

In prezent, Dr. Vythoulkas este doctorand in Obstetrica-Ginecologie, cu specializare in endometrioza si infertilitate. Doctorul Andreas Vythoulkas este reprezentant in Romania al Clinicii Genesis Atena (Grecia) si detine statutul de membru al Societatii Elene de Obstetrica si Ginecologie si al Federatiei de Medicina Fetala din Londra (Marea Britanie).https://web.facebook.com/andreas.vythoulkas.md/?__mref=message_bubble&_rdr

Share.

1 Comment

  1. Pingback: Scorul ROMA poate indica riscul de cancer ovarian incipient • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.