Screening pentru persoanele cu risc de a dezvolta boala arteriala periferica

Screening pentru persoanele cu risc de a dezvolta boala arteriala periferica

0

1746_articol20 de medici de la Clinica de Chirurgie Vasculară din cadrul Spitalului Judeţean din Timişoara au demarat primul program de testări gratuite de depistare a bolii arteriale periferice. O afecţiune gravă cauzată de lipsa de vascularizaţie la nivelul picioarelor.

“Aş vrea să precizez trei lucruri foarte importante. A preveni este mult mai uşor decât a trata. Ce tratăm noi aici face parte din grupul de boli care sunt cel mai greu de tratat, sunt vasele sanguine care ne duc sânge la creier, la rinichi, la intestine, la picioare, la inimă. Acest screening este o acţiune de voluntariat a colectivului secţiei noastre, iar pentru pacienţi testul este gratuit. Ei pot suna să se programeze, vin la spital şi sunt evaluaţi ”, declară şeful Clinicii, Mihai Ionac.

Specialiştii spun că în aproape 85% din cazuri amputarea poate fi evitată, dacă investigaţiile necesare sunt făcute în timp util.

“Pacientul, din păcate, vine foarte târziu la medic, când aproape nu mai ai ce să-i faci, trebuie să îi amputezi un picior, o mână. De aceea, este foarte important ca el să înţeleagă că este foarte important tratamentul timpuriu al bolii”, spune managerul Spitalului Judeţean Ciprian Bogdan.

Stanciu Florin, un pacient în vârstă de 66 de ani, a fost operat la un picior în urmă cu puţin timp şi este internat la Clinica de Chirurgie Vasculară. S-a prezentat la medic abia când durerea a devenit de nesuportat.

“Simţeam o durere foarte mare la picioare. Dacă mergeam pe jos, deja la 3-4 sute de metrii trebuia să mă opresc câteva minute. Acesta a fost semnalul de alarmă şi asta m-a făcut să vin la spital.Am fumat foarte mult, timp de 40 de ani, şi s-a instalat boala. Îngroşarea arterelor, a urmat operaţia, va urma alta peste câteva luni la piciorul celălalt. Îi sfătuiesc pe cei care au simtome să meragă să facă analizele gratuite, să nu aştepte până când va fi prea târziu, şi să se lase de fumat. ”

Resursele necesare sunt puse la dispoziţie de Spitalul Judeţean Timişoara, iar campania va demara în acestă săptămână.

“Aveţi peste 45 de ani, hipertensiune arterială, colesterol mărit, fumaţi, aveţi diabet sau rude în familie care au suferit de boli cardiovasculare? Sunt şase întrebări, dacă la cel puţin două răspunsul este da ar fi bine să vă prezentaţi la medic.”, adaugă managerul Spitalului Judeţean, Ciprian Bogdan.

Pacienţii se pot programa pentru screening la numărul de telefon 0745 30 80 86.

Ei vor beneficia gratuit de un test Doppler pentru boala arterială periferică, măsurarea tensiunii arteriale şi a ritmului inimii, teste sanguine pentru colesterol, lipide, glicemie, uree, creatinină, o consultaţie de chirurgie vasculară, ecografie Dopller carotidiană şi aortică.

autor: Luiza Tirca

Sursa: Televiziunea Medicala

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.